Kategori Okategoriserade

Trumpeffekten som uteblev

När vi vaknade imorse var Trump en hårsmån från att vinna presidentvalet, de asiatiska börserna dök neråt, förhandeln i USA indikerade ca -5% och vi väntade oss rejäla ras på Stockholmsbörsen.

Visst öppnade även den Stockholmsbörsen neråt med -3,3% men återhämtade sig relativt snabbt och har därefter handlats runt ca -0,5-1%. Snart öppnar de amerikanska börserna medan världen håller andan.

I natt räknades rösterna i det amerikanska presidentvalet och imorse stod det klart att republikanernas Donald Trump blir USAs president under de kommande fyra åren. Även om Trump hade knappat in på Clintons försprång under de senaste veckorna så var vi många som var oförberedda på utgången. Därmed trodde man att marknaden skulle reagera kraftfullt på nyheten. När Stockholmsbörsen öppnade vände den direkt nedåt men återhämtade sig relativt snabbt och har under dagen handlat runt -1% för att nu ett par timmar efter lunch ligga runt -0,5%.

Den stora frågan är hur de amerikanska börserna kommer att reagera nu när de öppnar kl. 15.30. En indikation på hur börsen ska öppna är terminshandeln. Och där ser vi att terminerna under dagen har återhämtat sig efter den tidiga morgonens rejäla dipp.

Vad som kommer hända nu? Som vanligt är det omöjligt att spå framtiden. Om S&P och Nasdaq får ett rejält ras som håller i sig under hela handelsdagen kommer det sannolikt att påverka även de europeiska börserna imorgon. Om USA följer Europa och tar nyheten med den nya presidenten med någotsånär ro lär handeln bli lugnare än befarat även för amerikanska aktier.

Trumps uttalade politik lär dock påverka världsekonomin rejält framöver. Skulle hans utlovade restriktiva handelspolitik bli verklighet påverkar det både svenska, europeiska och asiatiska bolag och därmed också våra spar- och pensionspengar. Om ekonomin backar eller åtminstone inte tar fart lär även räntehöjningar lysa med sin frånvaro både hos Federal Reserve i USA och här hemma hos Riksbanken. Bra för bolånen, storbankerna och vissa aktier men dåligt för företag som betalar negativ ränta eller har andra kopplingar till räntemarknaden.

Var man ska ha sina pengar under perioder med osäkerhet och många nyheter för marknaden är alltid frågan. Gissningsvis har en del sparpengar redan tagit till flykten mot guldet. Många av dem som ligger kvar fullinvesterade på börsen lär ligga kvar. Vissa investerare gillar tider av osäkerhet då de får möjlighet att öka på sina innehav till lägre kurser under tillfälliga dippar. Frågan är dock alltid om en dipp eller ett ras är just tillfälligt eller om det kommer att fortsätta under lång tid framöver. Många är dem som förlorat pengar på att ”fånga fallande knivar” som inte återhämtat sig alls eller som tagit lång tid på sig att komma tillbaka.

Vi återkommer därmed till de något tråkiga, men ack så värdefulla grundreglerna – var långsiktig, spara regelbundet och sprid riskerna. Följer man sin utstakade plan när man köper och säljer aktier är det lättare att leva med börsras och nyheter som att Donald Trump de facto är framröstad som nästa president i världsekonomins supermakt nummer ett.

Låt oss nu invänta den amerikanska börsöppningen och följa de kommande dagarna med spänning. Och God bless America!

/Therese
PS. Här kan nyfikna följa terminernas utveckling:

http://www.investing.com/indices/nq-100-futures
http://www.investing.com/indices/us-spx-500-futures

Therese Lundstedt, VD Aktieinvest

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.