Kategori Okategoriserade

Thereses nyårskrönika 2018

2018 galopperar mot mållinjen, självaste nyårsafton. Detta medan årets sista månader har bjudit på många tuffa börsdagar med rejäla nedgångar, inte minst i USA på självaste julafton. Att 2018 skulle bli ett minusår på Stockholmsbörsen var det inte alla som gissade efter de senaste årens outtröttliga uppgångar. Frågan är vad 2019 har att bjuda på…

Att skriva en krönika under årets sista börsdagar för att summera börsåret är vanskligt då börserna kastar sig än nedåt för att därefter vända upp, titta bara på rusningen på Wall Street på självaste annandagen. Den stora frågan nu är väl snarare: hur går börsen 2019?

Som vanligt så kan vi alla bara gissa och just nu gissar många att 2019 kommer att bli ett år med svängningar, ett omallokeringens år kallade Johan Thorén det i EFNs Börslunch. Det vore inte alls så tokigt, tycker jag. Om fina bolag stundom kommer att handlas till lägre värderingar så kommer vi kanske att få se en hel del fina köptillfällen. Låt oss hålla tummarna!

Själv fortsätter jag att envist hålla emot när börspsykologin drar i mig. Jag månadssparar vidare i aktier. Köper och behåller och köper mer i fina bolag då tillfälle ges. Jag hoppas att alla våra kunder också vågar vara en blandning av långsiktiga och beslutsföra när det gäller sparandet just nu. En jul och nyårsstädning av aktieportföljen, månadssparandena och andra utgifter för att kunna öka sparandet brukar ju vara en bra aktivitet under lediga dagar.

Aktieinveståret som gått har också varit händelserikt i kvadrat. Vi har fått rekordmånga nya kunder under året och vi ser också att våra sparboxar och portföljsparsportföljer fortsätter att vara riktiga favoriter bland kunderna. Jag förstår varför många sparare helt enkelt vill investera i aktier på ett lättsamt sätt med god riskspridning men inte har alltför mycket tid över till själva analyserna. 2018 var också året då vi blev först i Sverige med att låta alla våra kunder få tillgång till hållbarhetsdata då vi började samarbeta med det amerikanska bolaget Arabesque. Tack vare satsningen kan alla kunder se både GC och ESG-betyg på alla aktier och därigenom kunna göra en ännu bättre analys inför sina spar- och investeringsbeslut. Vår Hållbarhetssparbox såg också dagens ljus vid hållbarhetslanseringen i februari.

Arbetet med vår nya internettjänst har också gått från klarhet till klarhet. En riktig kundfavorit var att vi lanserade inbetalningar via Swish vilket gör att man kan swisha direkt till sin depå och direkt kunna handla för pengarna. Fantastiskt smidigt! Du kan nu därmed sköta all aktie- och fondhandel, alla depåinställningar, börja månadsspara, ändra månadssparande, osv i den nya internettjänsten. Efter årsskiftet kommer även uttag och överföringar att vara på plats. Hoppas att du gillar den nya tjänsten lika mycket som vi gör!

En annan digital favorit är att vi efter sommaren kom igång med en chat på aktieinvest.se för alla som inte vill maila eller ringa in till oss. Där kan man få snabba svar från vårt duktiga kundservicegäng. Redan under första halvåret så har chatten blivit rejält populär och ökar ständigt.

Alla våra digitala framsteg till trots så måste årets största händelse ändå vara det faktum att det i oktober stod klart att Aktieinvest byter ägare, från Aktiespararna till finansaktören Pareto Securities. Först den 1 januari går affären igenom. För alla kunder innebär det inte något negativt då alla våra produkter och tjänster kommer att finnas kvar. Vi hoppas och tror att det kommer att innebära massor av positiva nyheter dock – exempelvis att ni kunder också kommer att få chansen att delta i ännu fler spännande börsintroduktioner och ta del av nya produkter och tjänster samt läsa ännu fler intressanta analyser från Paretos stora analytikerkår.

Dessa stora nyheter och lanseringar är häftiga och minnesvärda men själv är jag främst stolt över alla er som under året inspirerats till sparande tillsammans med oss på Aktieinvest. Ni som testat en av våra mejlskolor, träffat oss på events, följt oss på Instagram, Facebook eller Twitter, ni som ringt oss, chattat med oss eller på annat sätt inspirerats till att komma igång med sitt sparande. Bra jobbat, alla ni! Förmodligen har ni tagit ett av ert livs viktigaste beslut och jag hoppas innerligt att ni håller i trots röda dagar på börsen och att ni i framtiden, tack vare sparandet, kommer att ha råd med era drömmar såsom så många aktiesparare före er.

Så tack alla härliga kunder, nyfikna följare och såklart alla mina fantastiska kollegor på Aktieinvest, för i år. Jag önskar er ett riktigt sprakande nyårsfirande, härligt lediga dagar och en fin start på börsåret 2019.

/Therese

Logga in här för att se över ditt sparande >

På vår Lär dig mer-sida kan du börja prenumerera på våra mejlskolor, inspireras av andra personers portföljer och fördjupa dig i sparande med våra Whitepapers.

LÄR DIG MER

Läs mer om hur du kan göra skillnad med ett hållbart sparande och hur du kommer igång.

SPARA HÅLLBART

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.