Kategori Okategoriserade

Prata om ekonomi och pengar med dina barn

Joel Bladh, författare till boken ”Bygg en förmögenhet: fixa familjens ekonomi”, skriver i detta tänkvärda blogginlägg om hur du kan prata om ekonomi och pengar med dina barn. Han ger även tips på hur du kan involvera barnen i familjens ekonomi och sparande.

Vissa vanor får man med sig hemifrån vare sig man vill eller inte. Jag tänker på det när jag med hög puls och hastig inandning joggar mot centralstationen för att hinna med mitt tåg. Jag kommer att hinna men det bygger på att jag skyndar mig. Jag tänker på hur min obotliga tidsoptimism alltid funnits där, det var liksom så vi jobbade i mitt barndomshem och här fortsätter jag att springa decennier efter att jag flyttat hemifrån.

På samma sätt är det med ekonomiska vanor. De följer med. En studie från Cambridge University visade att de grundläggande ekonomiska vanorna som vi bär med oss genom livet bildas redan vid sju års ålder! Vidare så visar också forskning att det främsta inflytandet på barns ekonomiska beteende, föga förvånande, kommer från mamma och pappa. Därför är det alltså ingen bra idé att vänta med pengapratet tills barnen blivit större och mognare så att de förstår mer, tvärtom, ju tidigare du börjar desto bättre. Så gör ditt barn en tjänst och låt pengar vara ett naturligt samtalsämne i er familj.

Hur pratar man om pengar med sina barn?

Till att börja med: Pengakunskap är inte lika med matte. Bara för att ditt barn vet att 100 kronor är tio stycken tiokronorsmynt betyder inte det att hen inser vad de har för inneboende värde.

För att komma igång får man börja i vardagen. Introducera pengar i så många sammanhang som möjligt som redan pågår. Det kan vara när ni betalar en räkning hemma eller när barnet lånar din telefon för att lira Pokémon Go, när ni köper mat i affären efter hämtning, ja i nästan alla situationer finns kopplingen till pengar och ekonomi om vi väljer att se och ta upp det. En elräkning finns sannolikt inte i barnens värld om du inte berättar om den, poäng i spel är ofta gestaltade som mynt eller guld och när vi handlar i affären finns erbjudanden, jämförelsepris och annat värdefullt för att få igång samtalet. Byteshandel är ju något barn kan greppa tidigt och ofta själva använder i lek.

Lär barnen att värdera kostnader

I dagens allt mer digitala samhälle där pengarna också blir elektroniskt osynliga är det ännu viktigare att prata om dem så de blir verkliga. Att handla 100 digitala Pokémon-bollar inne i spelet kan göras på olika vis. Antingen svarar man bara ”Nej, det har vi inte råd med” (med risk att barnet inte förstår vad det betyder eller i värsta fall blir oroligt) eller så köps de bara för att slippa tjat och låta det nöjda barnet komma vidare i sin digitala jakt. Båda alternativen är inte optimala eftersom du visst sannolikt har råd, egentligen handlar det ju om du inte tycker det är värt att lägga pengar på detta. Att bara köpa rakt av utan att diskutera vad man får och vad man kan få istället är också att göra barnet en otjänst. Barn behöver veta att man måste välja mellan det som man faktiskt behöver och det man vill ha varav det sistnämnda ofta förekommer i stor mängd och behöver diskuteras innan. Att värdera är nyckelordet och det kommer inte alltid bli ett glatt barn efter att ni pratat klart men uppskjuten belöning är också något man bör försöka vänja barnen vid så tidigt som möjligt.

Sätt gemensamma sparmål

Incitament kan vara smörjmedlet i detta fall. Att en viss uppoffring från barnets sida betalar sig i ett bidrag från dig så att ni hjälps åt. Att sätta gemensamma sparmål är väldigt bra och då kommer pengasnacket att komma av sig självt.

När barnen är i skolåldern kan man gärna ha en öppen diskussion kring vad ni i er familj väljer att använda pengarna till. Dels vad ni måste ha och vad ni vill lägga överskottet på (här blir det garanterat olika åsikter). I vår familj har vi en gemensam ”Thailandsburk” där vi lägger i de fysiska pengar vi råkar ha. Den symboliserar vårt gemensamma sparmål där även barnen bidrar. När vi går till affären och har med oss pant så får barnen lösa in kvittot separat för att få pengar i handen till burken, medan jag betalar för matvarorna med kort efteråt.

När det gäller vecko- eller månadspeng är det kanon att tillsammans prata om vad pengarna ska räcka till, att göra en enkel budget är perfekt i detta sammanhang. Det behöver inte vara mer avancerat än en lista med uppskattad delsumma bakom varje post som ska stämma med totalen. Försök få in en sparpost till något större.

Låt barnen göra bort sig

Om barnen vill köpa godis för hela pengen, låt de göra det och upptäcka att något annat kanske försvann eller sköts upp ännu längre. Det är inte hela världen och barnet kommer att komma över det. Kunskapen bär de däremot med sig och hellre magont vid åtta på grund av för mycket godis än magont vid tjugofem på grund av sms-lån.

Men ska man betala barnen veckopeng först när de gjort sina läxor och hjälpt till hemma? Nej, det tycker inte jag. Vardagen måste kunna flyta på ändå, det blir också en lite tokig signal om föräldrarna ska behöva muta barnen för att göra sina vardagsaktiviteter. Ett tips är att försöka få barnet att inse att kunskapen från läxan har ett inneboende värde som kan omsättas i pengar längre fram eller att ett galet stökigt rum kostar tid och energi när man inte hittar det man behöver. Se det ett ypperligt tillfälle att få till ett snack om kopplingen mellan tid och pengar!

Involvera barnen i sparandet till dem

Om du sparar till dina barn i fonder eller aktier vilket jag tycker är bra inom rimliga nivåer (glöm inte att spara till dig själv bara!) så berätta gärna att ni gör det och hur. Berätta vad pengarna ska vara till och att de behöver vara länge på kontot för att växa till något riktigt värdefullt.

Lycka till med ert pengasnack där hemma!

PS: I Joels bok, Bygg en förmögenhet: fixa familjens ekonomi, skriver han mer detaljerat om deras färdplan för att involvera barnen i familjens ekonomi samt mycket mer kopplat till familjelivet.

Vi har gjort det enkelt att spara till ett barn. Ofta när det gäller barn är det frågan om ett långsiktigt sparande. Det är extra viktigt att spara med riskspridning och till låga avgifter.

Ge bort en gåva som växer>

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.