Kategori Okategoriserade

Ny fond för långsiktigt sparande

Nu startar handeln i den nya fonden Aktiespararna direktavkastning. Den 3 oktober är första handelsdag.

Se intervjun med fondens förvaltare, Tomas Eriksson. Lite längre ner på sidan har vi också fått svar på några vanliga frågor om fonden.

 

 

Det finns flera indexfonder som handlas utan avgift. Varför ska jag välja Aktiespararna Direktavkastning?

Aktiespararna Direktavkastning är en unik indexfond som följer ett index som heter SIX Sweden Dividend 15 Index. Detta index är lite speciellt då urvalet ser till de svenska aktier vars bolag både har en hög omsättning och som ger och historiskt har gett en hög direktavkastning.  Många fonder som handlas till låg eller ingen avgift följer helt andra index såsom OMXS30 med flera. Tittar man historiskt på den avkastning som vårt jämförelseindex har givit kontra många av de index som befintliga svenska indexfonder följer, så är utvecklingen för den nya fondens index klart imponerande över tid. Det beror bland annat på att dessa bolag delar ut höga utdelningar som återinvesteras, vilket gett en bra långsiktig utveckling.​

Vilken skulle du säga är största skillnaden mellan er tidigare fond Aktiespararna Topp Sverige och Aktiespararna direktavkastning?

Aktiespararna Direktavkastning innehåller 15 aktier och Aktiespararna Topp Sverige 30 aktier. I Topp Sverige väljs aktierna enbart ut beroende på hur hög omsättning det är i aktien, den innehåller därmed de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Aktiespararna Direktavkastning följer också ett index men just detta index likaviktas en gång per år och har 6,66 % i varje bolag, vilket gör att ingen aktie riskerar att få allt för stor vikt i indexet under en längre tid.​

Aktivt ägaransvar, vad betyder det?

Aktiespararna röstar aktivt för fondens aktier på bolagens bolagsstämmor. Hur de röstar går att utläsa i Aktiespararnas ägarstyrningspolicy. Det gör att även om fondens urval av aktier är passivt så ser du som fondsparare faktiskt till att någon tar ansvar för ägandet när du sparar dina pengar i just våra två fonder. Vi känner inte till några andra indexfonder som nyttjar den möjligheten.

Kan man pensionsspara i fonden?​

Du kommer även att kunna välja Aktiespararna Direktavkastning som ett alternativ i premiepensionssystemet, det vill säga när du placerar en del av din pension som du kan följa i det orangea kuvertet. I den research vi gjort kan vi inte hitta någon annan indexfond med just denna inriktningen där. Vi hoppas därmed kunna erbjuda en spännande produkt även till premiepensionsspararna. Fonden skall också ses som ett sparande på lång sikt vilket passar väl in på både pensionssparande och vanligt sparande.

Ovanstående ska inte se som placeringsråd utan endast som information om fonder som går att handla med hos oss. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.