Kategori Okategoriserade

Terve Nordea!

Idag, måndag blir storbanken Nordea ett finskt bolag, och framför allt blir Nordeaktien finsk. Många diskussioner har stormat kring flytten, men idag sker det alltså på riktigt. Detta spelar faktiskt också roll för alla som äger Nordeaaktier. Vi har bett vår Backofficechef Greta Ek berätta vad som pågår bakom kulisserna nu när flyttlasset går.

Greta, hur går det här till egentligen – vad händer med aktien?

– Fr.o.m. idag måndag 1 oktober kommer Nordea vara ett finskt bolag. Det innebär att Nordea Sverige-aktierna kommer att bytas ut mot Nordea Finland-aktier. Alla befintliga aktier kommer att bytas ut mot lika många nya aktier. De nya aktierna kommer att handlas på Nasdaq Stockholm, Large Cap from idag 1 oktober under kortnamnet NDA SE.

Måste de som äger Nordeaaktien göra något själva? Kommer det att se konstigt ut i allas depåer?

– Vi har genomfört aktiebytet för alla våra kunder nu på morgonen. Du behöver alltså inte göra någonting själv. Om du loggar in i vår internettjänst så kan du se utbokningen av de gamla aktierna och inbokningen av de nya under menyvalet ”Transaktioner”.

Nordea är en av aktierna i den populära sparboxen Riskspridaren. Vad gäller för dem som sparar i Riskspridaren?
– Även för dig som sparar i Riskspridaren har de gamla Nordea-aktierna byts ut i din depå. Den nya aktien kommer framöver ingå i sparboxen så alla köp from nu kommer göras i den nya finska Nordea-aktien automatiskt.

Då Nordea går från att vara en svensk aktie till att bli en finsk påverkas ju till exempel utdelningarna för dem som har sina aktier på ett ISK. Vad blir skillnaden?

– Skillnaden nu när bolaget är finskt är att eventuella utdelningar beskattas i Finland med så kallad källskatt. Den skatten kommer även du som har dina aktier på ett ISK att få betala. För dig som har dina aktier på en vanlig traditionell aktiedepå kommer den totala skatten vara densamma som tidigare.

Om jag månadssparar i Nordea, vad kommer då att hända med mitt sparande framöver?

– Din sparplan kommer automatiskt uppdateras så att dina köp framöver kommer att göras i den nya Nordea-aktien.

Kommer jag behöva ta upp aktiebytet i min deklaration?
– Nordea har i sitt prospekt uppgett att så kallad framskjuten beskattning är tillämpligt på aktiebytet. Det innebär att anskaffningsvärdet på de gamla aktierna flyttas över till de nya aktierna och att du inte behöver deklarera bytet som en försäljning. Ett slutgiltigt beslut i den frågan kommer dock fattas av Skatteverket inför nästa års deklaration. 

 

Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Greta Ek, chef Backoffice och Emittentservice

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.