Kategori Sparande

Mohammeds väg till miljonen om utdelningar

Vad är en utdelningsaktie och vad ska man titta efter när man vill investera i dem? Vi har frågat Mohammed Salih på Aktiespararna.

Mohammeds väg mot miljonen

Se även: Investmentbolag – Aktieinvest möter Mohammed Salih

Mohammed Salih har seglat upp som en stjärna på investeringshimlen det senaste året. För drygt ett år sedan startade han Instagramkontot @Mohammedsvagtillmiljonen som nu har nästan 55 000 följare, där vi får följa hans väg till den första miljonen.

Vi tog ett coronasäkert snack med Mohammed om utdelningsaktier!

Vad är en utdelningsaktie?

”En utdelningsaktie är en aktie som delar ut hela eller delar av vinsten till dig som aktieägare via sitt vinstöverskott.”

Lär dig mer om utdelningsaktier.

Vad ska man titta efter när man vill investera i utdelningsaktier?

”Jag tycker att det är viktigt att blicka bakåt. Hur har bolagen gått historiskt? Har de alltid hållit sig på samma nivå utdelningsmässigt eller har de höjt utdelningarna varje år? Hur har kursen sett ut? Man vill ha bolag som höjt utdelningen år efter år – det visar finansiell styrka. Det är dock viktigt att tänka på att bolag som har väldigt höga direktavkastningar inte nödvändigtvis behöver dela ut dessa i framtiden. Det avgörs varje år på årsstämman. Om man bara tittar på själva direktavkastningen kan det därför vara missvisande.”

Bör man ta ut utdelningarna eller återinvestera dem?

”Det beror lite på, men om man inte är en person som lever på sina utdelningar så brukar jag rekommendera att återinvestera den. Det blir en väsentlig skillnad om man återinvesterar eller inte, särskilt med tanke på ränta-på-ränta-effekten.”

Se även: Utdelningsaktier – här är listan

Visste du?

Hos Aktieinvest kan man månadsspara direkt i aktier och dessutom även automatiskt få utdelningarna återinvesterade courtagefritt i det utdelande bolaget och därmed uppnå en ränta-på-ränta-effekt.

Sparboxen Dividend Champions

I sparboxen Dividend Champions finns de sex amerikanska bolag som flest år i rad har ökat sin utdelning.
Läs mer >

Dividend champions

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

K4 till deklarationen