Kategori Okategoriserade

Vanliga frågor om deklaration av värdepapper

Här är svaren på några av de vanligaste frågorna om deklaration som vår kundservice får. Om du inte hittar svaret på just din fråga är du välkommen att kontakta oss.

Depå för portföljspar

Vad rapporterar Aktieinvest till Skatteverket?

Om du har en traditionellt beskattad aktie- och fonddepå

Aktieinvest rapporterar de transaktioner som utlöser en beskattningsåtgärd, t.ex. utdelningar och försäljningar, till Skatteverket. Du ansvarar själv för att redovisa kapitalvinster eller förluster till Skatteverket. Dessa redovisar du i samband med inkomstdeklarationen på en s.k. K4-blankett.

Vid försäljning av svenska fonder har Aktieinvest även skyldighet att rapportera dina kapitalvinster eller förluster till Skatteverket. Dessa vinster och/eller förluster kommer finnas förtryckta i din inkomstdeklaration och behöver därför inte redovisas i K4-blanketten.

Läs mer här >

Om du har ett investeringssparkonto (ISK)

Aktieinvest rapporterar en så kallad schablonintäkt till Skatteverket, som skatten baseras på. Du behöver själv inte rapportera något ytterligare till Skatteverket.

Läs mer här >

Hur kan Aktieinvest hjälpa mig med deklarationen?

Försäljningar av aktier på en traditionell depå ska deklareras på en K4-blankett.

Vi erbjuder färdigifylld K4-blankett som du kan beställa av oss nedan. Du kan även beställa din K4 via vår kundservice på mejl eller telefon 08-5065 1700.

Beställ K4

Ladda ner K4-blanketten i vår nya internettjänst:

  1. Logga in på vår nya internettjänst
  2. I menyn väljer du ”Mina sidor” och därefter ”Beställ K4”, under rubriken ”Rapporter”
  3. Välj för vem du ska skapa K4-blanketten (här kan du välja dig själv som kund eller minderårigt barn där du har föräldrafullmakt)
  4. Välj önskat inkomstår som K4-blanketten avser
  5. Välj vilken depå kostnaden för tjänsten ska debiteras
  6. Klicka i rutan att du har tagit del av ansvarsbegränsningen för Aktieinvest
  7. Tryck på ”Beställ K4-tjänsten”
  8. När beställningen är klar klickar du på ”Skapa ny K4” för att skapa denna som en pdf-fil. Den hamnar då högst upp i listan nedanför
  9. Om du vill ha K4-blanketten hemskickad via brev, mot en avgift, så kan du bocka i rutan för detta innan du klickar på ”Skapa ny K4”

Jag har flera depåer hos er, måste jag beställa en K4 för varje depå?

Nej, har du flera depåer hos Aktieinvest behöver du endast en K4. Vår K4-tjänst omfattar alla depåer du äger.

Ska jag deklarera åt mitt barn?

Ja, om ni har sålt aktier på barnets depå (om barnet har en traditionellt beskattad aktiedepå). En så kallad K4-blankett ska fyllas i, där man specificerar de aktier som sålts eller lösts in.

Var hittar jag mina årsbesked och kontoutdrag?

Vill du inte köpa en K4 kan du använda dig av de kontoutdrag och årssammandrag där årets transaktioner finns med. De finns tillgängliga på din internetdepå men kan också fås hemskickade mot en mindre kostnad.

Till depåbesked

Du kan också logga in på vår internettjänst och klicka på ”Mina sidor” och därefter ”Depåbesked”. Här hittar du såväl årsbesked som kvartalsbesked. Även historiska tertialbesked hittar du här.

Du kan även få dem hemskickade per post mot en avgift. Kontakta vår kundservice för information och beställning, tel. 08-5065 1700 eller mejla oss på [email protected].

Jag saknar anskaffningsvärdet för mitt innehav, hur gör jag?

Som aktieägare ansvarar du själv för uppgifter om anskaffningsvärden. Aktieinvest hjälper dig med detta till hög grad, men trots det kan ibland anskaffningsvärden saknas eller vara felaktiga.

Om du flyttat in aktier från en annan aktör till Aktieinvest, kontaktar du denna aktör för uppgifter om anskaffningsvärden. Du kan därefter lägga in dessa värden på din depå genom inloggning eller genom att posta oss uppgifterna om anskaffningsvärde för de aktier du flyttat in.

Har du fler frågor kring deklaration och att deklarera köp och försäljning av värdepapper?

Här hittar du mer information om deklaration.

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.  

En färdig K4 till din deklaration

Beställ din K4 via vår internettjänstmejl eller telefon 08-5065 1700!

Behöver du deklarera en avknoppning?

Till avknoppningar >

Behöver du hjälp med att öppna din K4?

Om du har svårt med att få fram pdf-filen kan det bero på att din webläsare blockerar popup-fönster.

Läs mer här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Mohammeds väg mot miljonen