Kategori Okategoriserade

Fonden som investerar i bolag med hög direktavkastning

Aktiespararna Direktavkastning är en indexfond som investerar i utdelningsaktier på Stockholmsbörsen med hög direktavkastning. Tomas Eriksson, fondförvaltare för Aktiespararna Direktavkastning, berättar vad som kännetecknar ett bra utdelningsbolag och hur de väljer vilka bolag som ska ingå i fonden.

Varför ska man investera i bolag med hög direktavkastning?

Det finns olika investeringsfilosofier och en del förespråkare väljer att investera i aktier med hög direktavkastning över tid, då det visat sig vara en bra strategi i många fall.

Vad tycker du kännetecknar ett bra utdelningsbolag?

Bolag med en stabil affärsidé och ett bra kassaflöde även i lite sämre tider så att aktieutdelningen kan bibehållas. Om de dessutom lyckas höja sin aktieutdelning kontinuerligt är det än mer positivt.​

Finns det några risker med att investera i utdelningsaktier?

Ja, det gör det så klart. Även dessa typer av aktier är känsliga för en börsnedgång och därför bör man spara långsiktigt och gärna via månadssparande för att sprida ut investeringstidpunkterna.

Vilka är dina favoritaktier?

Aktier som under lång tid lyckats höja sin utdelning från år till år ligger högt upp på listan. Castellum som är ett av bolagen i vår fond är en sådan aktie.

Kan du berätta om Aktiespararna Direktavkastning och varför man ska spara i fonden?

Fonden Aktiespararna Direktavkastning startade i oktober 2016 och vi blev intresserade av det index, SIXDIV15SWGI, som fonden följer då dess historik var minst sagt imponerande. I alla fall om man tittar på lång sikt, 10 år, inser man att strategin varit lyckosam och svårslagen om man jämför med andra aktiefonder inom kategorin Sverige enligt Morningstar.

Själva indexet och fonden reviderar sina innehav en gång per år och det sker i månadsskiftet feb/mars normalt och pågår under ett antal dagar. De aktier som kan ingå i indexet utgår från SIX60 (de 60 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen) men sedan ska aktien även vara bland de 40 mest omsatta aktierna för att slutligen kunna kvalificera sig. Därmed består indexet vanligtvis av mer storbolag med en hög direktavkastning. Indexet tittar inte bara på den senast föreslagna utdelningen utan tar även hänsyn till hur hög direktavkastningen varit 2 år tillbaka också. Många av bolagen har varit med ett tag nu och är bolag som kanske inte rört på sig så mycket om man tittar på den faktiska kursutvecklingen såsom Telia Company och bankerna, i alla fall inte på senare år. Men då bolagen ger en hög direktavkastning så verkar totalavkastningen ändock bli konkurrenskraftig över tid. Speciellt under lite sämre börsförhållanden som ifjol då fonden ”endast” backade 0,5 % och många aktiefonder inom kategorin Sverige gick ned betydligt mer.

Som småsparare är det ju svårt att tajma upp- och nedgångar och därav kanske en sådan här produkt kan vara intressant. I alla fall om man ska tro på historiken då indexet levererat en konkurrenskraftig avkastning på lång sikt.

Ni har nyligen gjort revideringar av era innehav i fonden. Vilka bolag har kommit in och vilka har åkt ur?

Revideringen skedde under 5 dagar med start i månadsskiftet feb/mars. ICA samt Swedish Match fick lämna indexet och fonden. In kom Volvo B samt SSAB B. Efter det var indexet likaviktat på 6,67 % i varje innehav.

Fondens utveckling från starten i oktober 2016 till 20 mars 2019.

Du hittar mer om fonder här >

Ovanstående ska inte ses som några investeringsråd utan som information om produkter som ingår i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. ​

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationsbroschyr, faktablad samt information om  fondbolagets ersättningspolicy finns tillgängligt på www.cicerofonder.se.

Tomas Eriksson, Fondförvaltare, Aktiespararna Direktavkastning

LOGGA IN & LÄS MER OM FONDEN

Inte kund ännu?

ÖPPNA KONTO

Cicero Fonder

Ökad avkastning med återinvesterad aktieutdelning

Läs mer om ränta på ränta-effektens påverkan din avkastning >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.