Kategori Okategoriserade

Letar du ränteplaceringar?

I oroliga tider är det många som omplacerar till räntefonder. Om räntan nu går upp senare i år, hur påverkar det räntefonderna?

Lars Lönnquist förvaltar två räntefonder tillsammans med Nicklas Segerdahl. Här får du svar på hur de jobbar med ränteanalys och hur börsklimatet påverkar inflödet i fonderna.

Hej Lars!

Vi undrar lite om era räntefonder. Ni har två räntefonder – vad är skillnaden?

Båda våra räntefonder är företagsobligationsfonder där vi lånar ut pengar till olika företag. Det som skiljer dem åt är både löptiden på lånen och det kan även finnas skillnader på vilka bolag vi lånar ut till i fonderna.

Spiltan Räntefond Sverige som är en kort räntefond, en sk. penningmarknadsfond, där ränterisken max ska utgöra ett år.

Spiltan Högräntefond lånar vi även ut till företag i Norden, och inte bara i Sverige som Spiltan Räntefond Sverige, men vi valutasäkrar alla utländska innehav. Löptiden på lånen i Spiltan Högräntefond kan variera från 0 till 10 år.

Märker ni av ett ökat intresse för fonderna i skakiga börstider som vi är mitt uppe i just nu?

Vi har haft ett ganska stort inflöde i båda våra räntefonder under de senaste åren. Under det senaste året har verkligen inflöde ökat och då främst i Spiltan Högräntefond som är den av våra räntefonder som både gått bäst och har förutsättningar att ge en högre avkastning genom att vi där tar en lite högre risk jämfört med den andra räntefonden.

Hur jobbar ni med er ränteanalys?

I både vår ränte- som aktieförvaltning utgår vi alltid från bolaget. Är det ett bolag vi förstår oss på, har det rätt ägarstruktur och en bra ledning, har det en hållbar verksamhet och så vidare. Analysen av bolagen är egentligen densamma oavsett om det handlar om ränte- som aktiefonderna. I aktieförvaltning brukar man säga att man är ”stock pickers” så vi kanske ska säga att vi är ”bondpickers” i ränteförvaltningen.

Hur har er Högräntefond gått, hur fungerar den och vad innehåller den?

Högräntefonden skapades för att till lite högre risk kunna generera en bättre avkastning än traditionella korträntefonder. Sedan april 2015, dvs. på tre år, har den gått + 14,06 %. Hittills i år + 1,44 %.

Fonden består av två delar där hälften av kapitalet investeras i obligationer utgivna av stabila börsnoterade företag och den andra delen i attraktivt värderade bolag, där bra bolagsval primärt ska skapa fondens avkastning. Denna strategin säkerställer en god likviditet samtidigt som en högre avkastning kan uppnås.

Fonden, som är väldiversifierad med fokus på svenska bolag, har varit mycket populär bland sparare och fått 5 stjärnor av Morningstar för en utmärkt avkastning till låg risk.

Om räntan går upp – hur påverkas era olika räntefonder då?

Eftersom vi mest har FRN-lån (Floating Rate Notes – lån med rörlig ränta) som har en rörlig ränta i Spiltan Högräntefond så gynnas fondens avkastning av att räntan stiger. Går räntan upp kommer fonden kunna ge en högre framtida avkastning. Däremot kan företagsobligationsfonder på kort sikt generellt påverkas av turbulens och stor osäkerhet på marknaderna och i de enskilda bolagen. 

Något annat som du tycker ska nämnas?

Om man funderar på att köpa räntefonder så bör man undvika fonder som enbart investerar i statsskuldväxlar och statsobligationer eftersom man då med väldigt stor sannolikhet får en negativ avkastning.

För att lyckas långsiktigt med förvaltning i en fond är det viktigare att undvika de dåliga investeringarna än att försöka hitta dom bästa. Det är därför vi i högräntefonden hellre avstår en potentiellt bra affär än att riskera att göra en dålig investering.

Vi tror på att en fond som år efter år tillhör toppskiktet över tid kommer utklassa övriga fonder.

 

Ovan nämnda fonder ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter som finns i vårt sortiment. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

Lars Lönnquist, förvaltare, Spiltan Fonder

Spiltan högräntefond

Förvaltningsavgift 0,75 %

PPM-nr: 560 599

Startdatum:

2014-04-02

Spiltan Räntefond Sverige

Förvaltningsavgift: 0,1 %

PPM-nr:

972 497

Startdatum:

2007-09-17

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.