Kategori Okategoriserade

Kinnevik delar ut 1,93 miljarder

Kinneviks ägare har på en extra bolagsstämma godkänt ett förslag om att dela ut 1,93 miljarder kronor med hjälp av ett aktieinlösensprogram. Utdelningen beskrivs som en extra kontant värdeöverföring till ägarna sedan Kinnevik sålt 11,25 miljoner aktier i näthandelskedjan Zalando.

Photo by Grahame Jenkins on Unsplash

Varje Kinnevik-aktie som innehas på avstämningsdagen, onsdagen den 26 augusti 2020, kommer att delas upp i två aktier, varav en (1) kommer att vara en inlösenaktie, som automatiskt kommer lösas in mot 7,00 kr. Notera att sista dagen för handel i Kinnevik-aktien inklusive rätt att erhålla inlösenaktier var den 24 augusti 2020.

Den 25 augusti handlas Kinnevik utan rätt till inlösenaktier och då är det vanligt att värdet sjunker med ungefär samma belopp som inlösenbeloppet per inlösenaktie.

Handel i inlösenaktier sker på Nasdaq Stockholm från och med den 27 augusti till och med den 10 september 2020. Därefter kommer inlösenaktierna automatiskt att lösas in mot en inlösenlikvid om 7,00 kr per inlösenaktie. Utbetalning av inlösenlikviden kommer att ske till de som äger inlösenaktier den 14 september 2020 och kommer att genomföras omkring den 17 september 2020.

Camilla, på vårt Backoffice, förklarar vad som kommer att hända och hur det påverkar dig som aktieägare i Kinnevik.

Vilka får inlösenaktier i Kinnevik och måste jag göra något?

– Alla som äger Kinnevik den 26 augusti 2020, på den så kallade avstämningsdagen, kommer få en inlösenaktie per aktie i Kinnevik, oavsett om det är en A- eller B-aktie som man äger. Inlösenaktien kommer senare automatiskt bytas ut mot 7,00 kr per inlösenaktie. Du som aktieägare behöver alltså inte själv göra något utan vi sköter allt åt dig.

När får jag mina inlösenaktier på min depå?

– Vi får inlösenaktierna den 27 augusti och då bokar vi in dem på din depå. När detta är klart kommer du att kunna se dem på din depå/ISK.

Kommer man att kunna handla inlösenaktien?

– Ja, dessa kommer att vara möjliga att köpa och sälja på Nasdaq Stockholm mellan den 27 augusti och den 10 september 2020.

När byts mina inlösenaktier till pengar på min depå?

– Du som äger inlösenaktien den 14 september kommer för varje inlösenaktie få 7,00 kr per inlösenaktie. Detta utbyte av inlösenaktier till likvid sker omkring den 17 september och då genomförs det per automatik på din depå.

Behöver jag betala skatt för utdelningen av de nya inlösenaktierna?

– Att du erhåller inlösenaktier i samband med en split utlöser i sig inte någon beskattning, istället ska en del av anskaffningsvärdet från dina befintliga Kinnevik-aktier flyttas till inlösenaktierna.

Kinnevik kommer anhålla om allmänna råd från Skatteverket för att fastställa vilket marknadsvärdet blir. När Skatteverkets beslutat om sina allmänna råd för utdelningsvärde och anskaffningsutgift kommer vi att justera det på din depå. Dessförinnan kommer anskaffningsvärdet för de inlösenaktier du fått att vara 0 kr. Men det är inget att bli orolig över, värdet kommer alltså dyka upp.

Om du väljer att sälja inlösenaktien, innan den byts ut mot likvider så gäller samma skatteregler som för vanliga aktieaffärer.

Om du är skatteskriven utanför Sverige rekommenderar vi dig att läsa mer om skattefrågor i prospektet.

Jag månadssparar i Kinnevik – vad händer med mitt månadssparande nu?

– Ditt månadssparande fortsätter precis som vanligt att investeras i Kinnevik-aktier om du inte själv ändrar det.

Kinnevik ingår i Basportföljen som är en av portföljerna i Portföljspar. Vad händer med den nu och för den som sparar i Basportföljen?

– Du som köpt Basportföljen via Portföljspar kommer också få inlösenaktier på din depå. Vi kommer att omplacera, dvs. sälja inlösenaktierna, och köpa Kinnevik för pengarna enligt de särskilda villkoren för Portföljspar. Dina kommande månadssparanden kommer fortsätta investeras enligt den aktuella portföljen utifrån Aktiespararnas beslut.

Viktiga datum

  • 24 augusti 2020 – Sista dag att köpa Kinnevik-aktier för att delta i split och erhålla inlösenaktier.
  • 25 augusti 2020 – Kinnevik-aktien handlas utan rätt till inlösenaktier.
  • 26 augusti 2020 – Avstämningsdag.
  • 27 augusti 2020 – Tilldelningsdag och beräknad första handelsdag i inlösenaktien.
  • 17 september 2020- Preliminär dag för utbetalning av inlösenlikvid.

Har du frågor om inlösenförfarandet i Kinnevik eller om sparande i stort? Fråga oss på vår chatt, FacebookTwitter eller via [email protected] eller ring oss på 08-5065 1700.

Publicerad 2020-08-25

Logga in för att se över din portfölj

Logga in

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Mohammeds väg mot miljonen