Kategori Okategoriserade

Kinnevik delar ut MTG B till aktieägarna

Under våren och sommaren har flera avknoppningar och utdelningar av aktier skett. Nu sker ytterligare en i Kinnevik som delar ut sitt innehav i MTG B till Kinneviks aktieägare. Detta lär få Kinneviks aktiekurs att rasa idag.

Camilla, på vårt Backoffice, förklarar vad det är som hänt.

Camilla, idag knoppar Kinnevik av MTG, vilket gör att det finns risk för att aktiekursen går ner, vad är det som händer?
Kinnevik har beslutat att dela ut sitt totala aktieinnehav i Modern Times Group B till aktieägarna i Kinnevik. Igår den 8 augusti var sista dagen som Kinnevik-aktien handlades med rätt till utdelningen av MTG B. Från och med idag handlas Kinnevik utan rätt till MTG B och då är det vanligt att värdet sjunker med ungefär samma belopp som avknoppningens storlek.

Vilka får MTG-aktier och måste jag som aktieägare göra något?
– Har du köpt Kinnevik den 8/8-2018 eller tidigare kommer du för 21 st Kinnevik aktier att få 1 MTG B -aktie. Du som aktieägare behöver inte själv göra något utan vi sköter allt åt dig. 

När får jag mina MTG B aktier på min depå?
– Omkring den 14 augusti  får vi de nya MTG B-aktierna. Då bokar in dem på våra kunders depåer. Först då ser du aktierna på din depå/ditt ISK.

När kommer man att kunna handla MTG ?
– MTG har ju redan sedan tidigare kunnat handlas på Nasdaq i Stockholm så du kan sälja dina nya MTG-aktier så snart du har aktierna på din depå, eller köpa fler när du vill såklart. 

Behöver jag betala skatt för utdelningen av de nya aktierna?
-Ja, utdelningen av MTG B till dem som var aktieägare i Kinnevik kommer beskattas som en utdelning med 30 procent på marknadsvärdet av de utdelade aktierna. Om du har aktierna på ett Investeringssparkonto (ISK) så skattar du inte 30 procent på marknadsvärdet utan som vanligt så korrigeras din schablonskatten som utgår från hela ditt innehav på ditt ISK, inklusive dessa nya aktier som du få utdelade. 

Kinnevik kommer anhålla om allmänna råd från Skatteverket för att fastställa vilket marknadsvärdet blir. När Skatteverkets beslutat om sina allmänna råd för utdelningsvärde och anskaffningsutgift kommer vi att justera det på din depå. Dessförinnan kommer anskaffningsvärdet för de aktier du fått att vara 0 kr. Men det är inget att bli orolig över, värdet kommer alltså att dyka upp.

Hur ska jag deklarara avknoppningen av MTG?

– Vi har därför registrerat en utdelning i Kinnevik på 14,90 kr/aktie (313,00 kr/21 = 14,90 kr), vilket tas upp som utdelning i ditt årsbesked/deklaration med dragen skatt.

Utdelningen återinvesterades sedan i MTG B med anskaffningsvärdet 313,00 kr/aktie enligt Skatteverkets rekommendation. Och har man sålt sina MTG B aktier tas även försäljningen upp i ditt årsbesked/deklaration. 

Jag månadssparar i Kinnevik – vad händer med mitt månadssparande nu?
– Ditt månadssparande fortsätter precis som vanligt till dess att du ändrar det. Vill du börja månadsspara i MTG B också så kan du lägga till den aktien i ditt sparande. 

Kinnevik B ingår i Basportföljen som är en av portföljerna i Portföljspar. Vad händer med den nu och för den som sparar i Basportföljen?
– Du som köpt Basportföljen via Portföljspar kommer också få MTG B-aktier vid utdelningen av aktierna. Vi kommer att omplacera, dvs. sälja dina nya MTG-aktier , och köpa Kinnevik B för pengarna enligt de särskilda villkoren som finns för Portföljspar. Dina kommande månadssparanden kommer följa aktuell sammansättning av aktier från Aktiespararen där Kinnevik just nu ingår.

Om man i nästa nummer beslutar att göra en förändring i portföljen blir det en omplacering då.

Har du frågor om avknoppningen av MTG eller om sparande i stort? Fråga oss på Facebook, Twitter eller via [email protected] eller ring oss på 08-50651700

Camilla Sjöström
Aktieinvest Backoffice

Läs om MTGs avknoppning av Nordic Entertainment Group här.

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.