Kategori Okategoriserade

Autoliv knoppar av Veoneer

Ytterligare en avknoppning i en aktie som gör att aktiekursen rasar. Den här gången gäller det Autoliv.

Autoliv knoppar av bolaget Veoneer som bland annat fokuserar på självkörande bilar och aktiv säkerhet.

Camilla, på vårt Backoffice, förklarar vad det är som hänt.

Camilla, redan i fredags gick Autolivs aktiekurs ner, vad är det som händer?
– Autoliv har knoppat av Veoneer. Den 28 juni (i torsdags) var sista dagen som Autoliv-aktien handlas med rätt till avknoppningen Veoneer. Nu handlas Autoliv utan rätt till Veoneer och då är det vanligt att värdet sjunker med ungefär samma belopp som avknoppningens storlek.

Vilka får Veoneer-aktier och måste jag som aktieägare göra något?
– De som köpte Autoliv-aktier till och med den 28 juni kommer att få en Veoneer-aktie för varje Autoliv-aktie de tidigare hade. Du som aktieägare behöver inte själv göra något utan vi sköter allt åt dig. 

När får jag mina Veoneer på min depå?
– Den 3 juli får vi de nya Veoneer-aktierna och bokar in dem på våra kunders depåer. Först då ser du dem på din depå/ditt ISK.

När kommer man att kunna handla Veoneer?
– Idag den 2 juli. 

Behöver jag betala skatt för utdelningen av de nya aktierna?
– Nej. Utdelningen av aktier i Veoneer till dem som var aktieägare i Autoliv sker enligt Lex Asea. Det är en skatterättslig reglering som innebär att du inte behöver betala någon skatt nu. Det gör du först när du säljer aktierna om du i samband med det gör en vinst som ska beskattas.

En del av anskaffningsvärdet från Autoliv-aktierna kommer att flyttas till Veoneer-aktierna. När Skatteverket har beslutat hur stor del det är kommer vi att justera det på din depå. Dessförinnan kommer anskaffningsvärdet för de aktier du fått att vara 0 kr. Men det är inget att bli orolig över. 

Jag månadssparar i Autoliv – vad händer med mitt månadssparande nu?

– Ditt månadssparande fortsätter precis som vanligt till dess att du ändrar det. Vill du börja månadsspara i Veoneer så får du lägga till den aktien i ditt sparande. 

Autoliv ingår i Basportföljen som är en av portföljerna i Portföljspar. Vad händer med den nu och för den som sparar i Basportföljen?
– Du som köpt Basportföljen via Portföljspar kommer också få Veoneer-aktier på din depå. Vi kommer att omplacera, dvs. sälja Veoneer, och köpa Autoliv för pengarna enligt de särskilda villkoren för Portföljspar. Dina kommande månadssparanden kommer följa aktuell sammansättning av aktier från Aktiespararen där Autoliv ingår.

Om man i nästa nummer beslutar att göra en förändring i portföljen blir det en omplacering då.

Har du frågor om avknoppningen av Veoneer eller om sparande i stort? Fråga oss på Facebook, Twitter eller via [email protected] eller ring oss på 08-5065 1700.

Camilla Sjöström
Aktieinvest Backoffice

Logga in för att se över din portfölj

LOGGA IN

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.