Kategori Okategoriserade

Aktiespararna Direktavkastning – en av de bästa svenska indexfonderna

Fonden har haft en riktigt bra utveckling i år om man jämför med andra svenska indexfonder, drygt + 8,40 % sedan årsskiftet.

Det är snart två år sedan Aktieinvest Fonder lanserade sin nya fond Aktiespararna Direktavkastning. Idag är fonden listad hos Morningstar som den bästa svenska indexfonden sedan årsskiftet. Vi har träffat Tomas Eriksson, förvaltare av fonden, och fått svar på några frågor om hur det går.

Berätta, vad är det som gör den unik, varför ska man spara i den?

Det index som fonden följer, SIX Sweden Dividend 15 Index, är inte ett kapitalviktat index likt många andra index som indexfonder följer.

Indexet likaviktas en gång per år i mars månad och består då av de storbolag som uppvisat den högsta viktade direktavkastningen 3 år tillbaka.

Om jag väljer att spara i fonden, hur långsiktig tycker du att jag borde vara i mitt sparande?

Du bör ha en placeringshorisont på minst fem år tycker jag. Gå gärna in på vår webbplats för att läsa mer om fonden. Där kan du också se vilka aktier som ingår i fonden, den aktuella navkursen m.m.

Fonden revideras varje år, vad blev det för förändringar nu senast?

Millicom och Hexpol lämnade indexet och fonden och de aktierna ersattes av JM och Boliden. 

Är det något/några enskilt innehav i fonden som haft särskit bra utveckling?

Ja, i synnerhet Swedish Match och AstraZeneca. Swedish Match är upp närmare 60 % och AstraZeneca drygt 25 % hittills i år.

Hur stor är fondförmögenheten?

Fondförmögenheten är drygt 254 MSEK.

Inom sparande går trenden åt att man vill spara hållbart. Hur agerar fonden? 

Fondbolaget ägs av Sveriges Aktiesparares Riksförbund (Aktiespararna) och ett av deras viktigaste uppdrag är att påverka, peka på missförhållanden och att driva på förändringar i de svenska börsbolagen. Så fonden tar ett aktivt ägaransvar eftersom Aktiespararna får fullmakt att företräda fonden på bolagsstämmorna. Även om fondens urval av aktier är passivt så ser du som är fondsparare till att någon tar ansvar för ägandet när du sparar. Många tycker att det är viktigt. Vi känner inte till några andra indexfonder än denna och vår andra fond Aktiespararna Topp Sverige som nyttjar den möjligheten.

Vad tror du om framtiden för fonden? Båda nära framtid och kanske på lite längre sikt?

Jag kan inte ge några rekommendationer men hoppas naturligtvis på en stabil utveckling på lång sikt. Kortare sikt är alltid svårare att sia om. Just tålmodigheten är nyckeln till att spara i den här typen av fond. Något som också utvecklingen i indexet vittnar om då det har genererat en avkastning om 9 ggr pengarna sen indexets start i februari 2003.

Hur gör man för att spara i Aktiespararna direktavkastning?

Logga in på din depå hos Aktieinvest (är du inte kund ännu blir du det på 3 minuter). Välj sedan ”Fondorder” i menyn och sök fram ”Aktiespararna Direktavkastning”.

Tack Tomas!

Logga in och spara i fonden

Är du inte kund ännu?

Bli kund nu

Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Tomas Eriksson, fondförvaltare Aktiespararna Direktavkastning

Sverigefondernas utveckling

  • Aktiespararna Direktavkastning 8,4
  • Nordnet Superfonden 8
  • XACT OMXSB 7,9
  • Catella Index A 7,6
  • Nordea Indexfond utd 7,5
  • Nordea Indexfond icke-utd 7,5
  • Länsförsäkringar Indexnära 7,3
  • Handelsbanken OMXSB Index 7,2
  • Handelsbanken Index utd 7
  • Handelsbanken Index 7

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.