Kategori Okategoriserade

Jag fortsätter att investera varje månad, även när börsen darrar

Christina Engelen är känd för att bland annat skapat Facebook-gruppen ”Tjejer som gillar aktier” och är en mångårig aktiesparare. Vi har frågat Christina om var man bäst hittar inspiration till sitt sparande och vilka som är hennes allra bästa spartips.

Vilket är ditt bästa tips för den som vill komma igång med ett sparande – hur ska man börja?
– En nybörjarkurs hos Aktiespararna, Studieförbundet eller liknande är en god start. Här får man hjälp att komma igång och lära sig grunderna hur aktiemarknaden fungerar, hur man tittar på företag och vad som är viktigt att veta.
Börja därefter investera smått med små belopp och i företag du känner till väl. Det kan vara ett börsnoterat företag där du kanske själv jobbar eller där du använder deras produkter eller tjänster.

Läs gärna aktielitteratur och börstidningar – Aktiespararnas tidning ger t.ex. en bra blandning av spännande reportage, intervjuer, analyser, portföljförslag och aktivitetskalender. Det finns också flertalet bra böcker som lämpar sig att läsa i början t.ex. Per Håkan Börjessons lättlästa bok ”Så här blir du miljonär i hängmattan” eller Anders Haskels bok ”Bli grymt rik på aktier” och de fyra böckerna som Marcus Hernhag har skrivit.

Sedan tycker jag det är positivt att träffa andra med samma intresse och där är Aktiespararnas aktiecaféer och träffar på många orter i landet väldigt bra. Här kan man träffa andra investerare med lång erfarenhet och lära sig mycket nyttig kunskap över en kopp kaffe.

Hur och var hittar du inspiration till vilka aktier och fonder du investerar i?
– Jag investerar nästan uteslutande i utdelningsaktier och väljer dessa utspritt över flertalet branscher och marknader. Jag har också specifika intressen i till exempel hälsa, hållbarhet och miljö så många av de företag jag investerar i erbjuder produkter eller tjänster inom detta område eller har tydliga hållbarhetsprofiler. Inspiration får jag bland annat från olika branschtidningar, från eget användande av produkter och tjänster, från föreläsningar och presentationer. Många företag känner man till ändå, utan närmare marknadsföring. 

Vilket är din bästa tips/tumregel när det gäller sparande?
– Gör en så detaljerad månadsbudget som möjligt. Då ser du hur mycket du kan spara varje månad och vilka eventuella kostnader som du vill försöka förändra. Avsätt ditt sparande direkt på lönedagen så att det kan investeras med en gång. Väntar man till slutet av månaden så blir pengarna mest sannolikt använda på annat. Försök att ha ett regelbundet sparande, även om någon månad ger en mindre sparpeng än andra. Om du får utdelning från dina aktier så återinvestera detta i nya aktier. Många bäckar små under en lång tid med ränta-på-ränta-effekten brukar ge bra resultat.

Vad tror du om börshösten 2018?
– Jag tror på fortsatt skakig börs med lite större rörelser emellanåt. Det händer mycket ute i världen som påverkar börsen och vår omgivning samt att vi har valår i Sverige som i sig säkerligen också skapar en del oro. Eftersom börsen också har rört sig uppåt under längre tid så kan det även bli lite darrigt på grund av detta då många spekulerar i kommande nedgångar. Jag fortsätter dock med mitt långsiktiga sparande i min utdelningsportfölj där jag återinvesterar utdelningarna jag får.

Christina Engelen, grundare av Facebook-gruppen ”Tjejer som gillar aktier”

Vill du komma igång med ett sparande?

Börja med att öppna ett Investeringssparkonto (ISK)

ÖPPNA ISK

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.