Kategori Okategoriserade

BillerudKorsnäs – ett av Sveriges bästa hållbarhetsbolag

Skogs- och pappersindustrin har tidigare varit en riktig miljöbov. Vi har träffat Malin Ljung Eiborn, direktör för hållbarhet och public affairs på BillerudKorsnäs, ett av Sveriges bästa hållbarhetsbörsbolag för att lära oss mer.

Hej Malin, du jobbar på pappersindustriföretaget BillerudKorsnäs – berätta om er verksamhet!

BillerudKorsnäs är ett svenskt pappersindustriföretag som tillverkar pappersbaserade förpackningsmaterial. Våra förpackningslösningar kan användas till förpackningar för allt från mejeriprodukter, mjölpåsar, hudvård, kläder och skor, till cementsäckar, emballage och transportförpackningar. Vi har produktion framför allt i Sverige, men också bruk i Finland respektive Storbritannien. Vår marknad är dock global – med växande marknader framför allt i Asien och USA.

Sett till modern hållbarhetsdata så är ni ett av Sveriges bästa bolag när det kommer till hållbarhet. Vilka hållbarhetsområden har ni kommit längst med?

Skogsindustrin har historiskt varit en riktig miljöbov. Vi har ett arv av hårt skogsbruk och utsläpp från fabriker som gjort att när miljöpåverkan började dyka upp som en viktig fråga, vi pratar nu 80-tal, så hade vi en rejäl hemläxa att göra. Det ledde till att vi satsade hårt på att bli så bra som möjligt, och nu ligger vi väldigt bra till och har hållbarhet som fokus i vår kärnverksamhet. Hållbarhet är vårt existensberättigande idag. Med hållbart skogsbruk som grund, där biologisk mångfald exempelvis är en viktig fråga, till hållbar och effektiv produktion och vidare i hela värdekedjan. Vår vision är att utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid.

De frågor vi kommit allra längst med är klimat och energi. Vi har fossilfri produktion så när som på 2,7% och gör hela tiden energieffektiviserande åtgärder. Men vi vill inte bara minimera påverkan på miljön, vi vill också maximera positiv påverkan på samhället.

Logga in för att se bolagets hållbarhetsdata.

Logga in

Vilka projekt driver ni kring positiv påverkan? Kommer efterfrågan på detta från er eller kunderna?

Det gör vi bland annat genom att förse marknaden med bättre produkter jämfört med till exempel plast, genom att jobba nära våra kunder och deras kunder i innovations- och utvecklingsprojekt och genom att vara en positiv kraft i de samhällen där vi verkar. Ett produktexempel är cementsäcken D-sack som vi utvecklat tillsammans med en kund. Den kastar du in hel i cementblandaren och så blandar sig säckens fibrer med cementen. Inget spill, ingen damning, inget avfall. Och dessutom binder pappersfibrerna i säcken kol. Det gör att över ett 100 års perspektiv är vår cementsäck till och med klimatpositiv, dvs den tar upp mer koldioxid än den släpper ut.

Hur mäter ni era hållbarhetsframsteg?

Ett exempel är att vi 2018 kom vi med på Dow Jones Sustainability World Index, vilket innebär att vi tillhör de topp 10% mest hållbara företagen i världen. Det är vi väldigt stolta över.

Finns det skillnader på skogsbolag i Norden eller i övriga världen när det kommer till hållbarhet?

Ja, det gör det. I Norden har vi väldigt mycket skog, som växer för varje år, mer än vi avverkar. Vi har bra och höga krav på hållbart skogsbruk. I många andra länder, i sydeuropa tex, har man historiskt avverkat för mycket och inte klarat av återplanteringen. Vi har också till stor del integrerade bruk vilket innebär att vi är mer självförsörjande på biobränslen än andra. Vi har också kommit långt i Sverige när det gäller att fasa ut fossila bränslen.

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Malin Ljung Eiborn, direktör för hållbarhet och public affairs på BillerudKorsnäs

Logga in för att se bolagets hållbarhetsdata

LOGGA IN

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.