Kategori Okategoriserade

Det finns ingen anledning att stå utanför börsen

Halvårsrapporterna leverarde enligt marknadens förväntningar men handelskonflikten mellan USA och Kina drar ner stämningen på Stockholmsbörsen. Jan Glevén, reporter på Nyhetsbyrån Direkt berättar om vilka branscher som har medvind just nu och vilka bolag man bör undvika.

Hur är läget på börsen just nu?
– Marknaden har präglats av osäkerhet och börsen har vandrat sidledes sedan förra rapportperioden. Det är möjligt att Q3-rapporterna kan ge den injektion som börsen behöver för att kunna ta nästa steg. Halvårsrapporterna stod upp mot marknadens förväntningar men handelskonflikten mellan USA och Kina har lagt sordin på stämningen. Att Stockholmsbörsen ändå hållit emot får ändå ses som ett styrketecken då börsen i ett historiskt perspektiv brukar ha en svag period efter sommaren. Sen ska inte de båda ländernas påverkan på den globala handeln överdrivas utan måste sättas i sitt perspektiv. Även om USA agerar på alla de hot som hittills gjorts, kommer endast omkring fem procent av den globala importen att påverkas.

Vilka branscher tror du på just nu?
– Råvarubolag har ratats av marknaden på grund av att metallpriser fallit, en effekt av handelskonflikten. Det är fler bolag som haft en riktigt tung höst och det har varit en del vinstvarningar i sektorn bland gruvbolagen så där kan det finnas chans till återhämtning om det lättar i handelskonflikten och metallpriserna börjar stiga. Detta ska ses i det korta perspektivet. Främst för att den globala efterfrågan är stark och att den amerikanska ekonomin ångar på i allt högre takt, den snabbaste sedan 2005. 

Om du skulle sätta samman en aktieportfölj idag – vad skulle du tänka på och vilka bolag skulle få ta plats och varför?
– En lärdom är att en aktieportfölj bör vara bred och bestå av flera olika branscher för att få riskspridning, sedan beror det på placeringshorisont och hur aktiv man är. Så länge som börsen visar tecken på att den inte bryter ned finns det ingen anledning att stå utanför. Eftersom Stockholmsbörsen har stor exponering mot bank och industri så ska en liknande andel placeras där om man som investerare vill hålla någorlunda jämna steg med index. Sedan kan en mindre andel av ens portfölj utgöras av mer spekulativt inslag. Inom hälsovårdssektorn finns det många spännande bolag värda att ta en extra titt på. Vill man ha extra spänning kan man titta på forskningsintensiva bioteknikbolag, här finns det många bolag som väntar på godkännanden innan året är slut.

Vilka bolag ska man undvika just nu?
– Jag ser ingen större anledning att plocka in fallande detaljhandelsbolag då strukturella förändring i sektorn verkar emot dem. Jag är även försiktig med bolag som erbjuder spel och betting av olika slag på nätet. Regleringar och ökad konkurrens får effekter som är svåra att överblicka vilket skapar osäkerhet bland investerarna och som i sin tur påverkar aktierna.

Hur ser övriga europeiska börsmarknader ut – vilka svenska bolag påverkas?
– Det har gått trögt för tyska DAX-index som är beroende av internationell handel och har en stor fordonsindustri. Det har fått särskilt mycket stryk på grund av handelskonflikten. Beskeden från fordonsindustrin har dock varit blandad med negativa utsikter för Continental men positivt från Schaeffler, som konkurrerar med SKF på flera områden inom industri och fordonsteknik. Får vi fler positiva signaler från den här typen av bolag ska det givetvis tolkas positivt. Även Londonbörsen har tyngts av det svaga sentimentet för råvarubolag och specifikt då gruvbolagen. Här har dock energibolagen BP och Royal Dutch Shell hållit emot relativt bra.

 

Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Jan Glevén, reporter, Nyhetsbyrån Direkt

Logga in för att se över din portfölj

LOGGA IN

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.