Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Okategoriserade

Bud på investmentbolaget Melker Schörling AB

Melker Schörling har lämnat sin operativa roll i Melker Schörling AB och ägarna vill köpa ut bolaget från börsen.

Camilla på vårt Backoffice förklarar vad som är på gång och om du som har aktien behöver göra något.

Vad är det som händer med Melker Schörling AB?

Schörling & Partners som ägs gemensamt av familjen Schörlings ägarbolag Melker Schörling Tjänste, Stefan Person, UIE Malta Holding och Mikael Ekdahl AB lägger ett kontantbud på aktierna i Melker Schörling AB. De vill köpa ut bolaget från börsen och har alltså lagt ett bud på sig själva.

Varför väljer storägarna att ta bort bolaget från börsen?

Melker Schörling har lämnat sin operativa roll i bolaget så bolaget befinner sig i en förändrad situation. Ägarnas uppfattning är att bolaget i och med sin förändrade situation kan drivas vidare effektivare i en privat miljö.

Vad innebär budet?

Du som äger Melker Schörling AB får 569 kr per aktie. Du får pengarna på din depå i och med accept. Har du köpt aktien via Andelsorder och fått andelar av en aktie kommer du få pengar för andelarna också.

Vad måste jag som aktieägare göra?

Som kund hos Aktieinvest behöver du inte göra något. Vi accepterar budet för din räkning i slutet av acceptperioden den 14 december 2017.

Har jag något alternativ? Kan jag sälja aktierna själv?

Du kan själv sälja aktien fram till den 8 december kl 14.00 vid andelsorder. Eller om du säljer dem direkt över börsen samma dag före klockan 17.30.

Jag vill inte sälja mina aktier/acceptera budet – vad kan jag göra?

Då budgivarna äger 92,6 procent av aktierna i bolaget kommer budet gå igenom och de kommer kunna begära tvångsinlösen av den resterande del som inte accepteras. De kommer sedan efter acceptfristen verka för att avnotera aktien från Nasdaq Stockholm. Det enda du kan göra är att sälja dina aktier själv.

När får jag pengarna? Och måste jag betala courtage?

Utbetalning till din depå beräknas ske den 19 december 2017. Nej, du betalar inget courtage i och med accept av budet.

Vad händer om jag har Melker Schörling AB i mitt månadssparande?

Gör du ingenting kommer beloppet istället att sparas som pengar på depån efter 8 december 2017. Så ta dig redan nu en funderare på vilken aktie du ska spara i i stället redan nu. Kanske ett annat investmentbolag? Det finns flera att välja på, t.ex. Investor, Bure, Öresund, Industrivärden, Lundbergföretagen, Investor och Kinnevik. Eller så väljer du en helt annan typ av aktie. Om du månadssparar i Investmentbolagsportföljen hos oss kommer Melker Schörling ersättas av Lundbergföretagen i månadssparandet. Det blir så helt automatiskt.

Camilla Sjöström
Aktieinvest Backoffice

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.