Kategori Okategoriserade

Börsläget med Stefan: ”Ett minst sagt spännande första kvartal”

Hur ser börsläget ut? Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities, sammanfattar första kvartalet 2023.

Se videon eller läs sammanfattningen för att ta del av intervjun.

Filmen är inspelad den 31 mars 2023.

Vad har hänt på börsen under första kvartalet?

”Det var en minst sagt spännande start på året. Marknaden startade väldigt starkt i januari med ekonomiska datapunkter som visade på att inflationen var på väg att bromsas in. I februari vände läget och man blev i stället orolig för inflationen. Börsen tappade fart och vi såg ut att gå mot ett ganska skakigt första kvartal.

En vecka in i mars kom bankkrisen i USA då storbanken Silicon Valley bank fick likviditetsproblem. Då tappade marknaden 6 % under en vecka. När räddningspaketet från staten kom på plats lade sig oron och vi såg en imponerande återhämtning. Och den amerikanska marknaden (S&P) är nu tillbaka på samma nivå som precis innan bankkrisen.

Det här har återspeglats i en räntemarknad som har varit minst sagt volatil. Precis innan bankkrisen, den 8 mars, så pikade den amerikanska tvååringen på över 5 %. Mycket av fokus låg då på hur mycket Fed kommer höja räntan på mötet i mars och om man kommer fortsätta att höja framåt. Förväntningarna låg då på en ränta någonstans kring 6 % i slutet av året.

Nu har vi haft Fed-mötet, de höjde med 25 punkter, och marknadsförväntningarna har förändrats radikalt. I stället tror man nu att Fed kommer att sänka räntan under andra halvåret och då ligga någonstans kring 4 % i slutet på året. Det är en total scenförändring på väldigt kort tid. Det här har naturligtvis stora implikationer för aktiemarknaden, men hittills är vi positivt överraskade av styrkan i marknaden – att den har gått så väl trots stora orosmoment.”

Starkt i en koncentrerad del av marknaden

”Marknaden har varit stark i en koncentrerade del. Apple, Microsoft, Google, Tesla har haft en bra utveckling. Flera av de stora techbolagen har outperformat (presterat bättre än index) under Q1 2023 och drivit upp hela marknaden. De ledande techbolagen står för ungefär 1/4 av marknadsvärdet, om de går starkt så påverkar det hela börsen.

Resten av marknaden, om man exkluderar techbolagen, är i princip flat year to date. Vi har ett antal sektorer, banker i USA till exempel, som är ner 20 % på året. Detta innebär att det inte är en bred stark start och det är lite oroande, och nu har vi värderingar på de stora techbolagen som återigen är ganska utmanande.

Hela börsen handlas på ett PE tal på över 18, vilket är historiskt sett en ganska hög multipel.”

Optimistisk förväntansbild

”Marknaden förväntar sig att vinsterna ska växa under året och det kan man tycka är en ganska optimistisk förväntansbild.

Att Fed ska sänka räntorna spekulerar man ska vara en effekt av att vi går in i en lågkonjunktur, en recession, Beroende på hur besvärligt det ekonomiska läget blir så kommer Fed behöva ge stöd till ekonomin. Och när vi går in i en sämre ekonomi kan det vara svårt att hålla uppe vinsttillväxten. Så har det sett ut historiskt. Än så länge skulle jag säga att marknadsförväntningarna förmodligen är lite för optimistiska.”

Vad tror du om marknaden framåt?

”Det ser ut som att S&P kommer sluta första kvartalet någonstans över 5,5 %, om USA stänger upp idag (31 mars). Skulle man ”annualisera” det så är det en väldigt stark utveckling och då skulle börsen komma över 20 % i år.

De största bolagen på Nasdaq är upp över 20 % i Q1, och det är inte rimligt att tro att de kan agera draglok, i alla fall inte hela året. I rapportsäsongen, som börjar om några veckor, kan det finnas en viss styrka kvar för de här ledande techbolagen. Men resten av året kommer de vara beroende av de utsikter som ges i rapporterna.

Jag tror att man kan vara nöjd med den här utvecklingen i Q1. Man ska inte förvänta sig att marknaden är lika stark under resten av året. Slutar vi på plus i år så ska man vara nöjd med det. Jag tror att vi kommer ha en volatil marknad med både uppställ och nerställ under resten av året. Mycket kommer bero på hur Fed väljer att agera och hur olika ekonomiska datapunkter kommer in, men vinsttillväxten kommer också vara en viktig komponent. Det är hög osäkerhet i alla de här delarna.

När vi har den här bankkrisen som inte kan anses vara över ännu, så kommer det påverka kreditvilligheten hos banker, framför allt i USA, men även andra marknader. Det i sin tur påverkar den ekonomiska tillväxten.”

Hur kan man tänka kring sitt sparande?

”Man ska vara just långsiktig, diversifierad och leta efter kvalitetsbolag. Man ska undvika riskabla balansräkningar. Sådana aktier kan tendera att ha en väldigt bra uppsida när marknaden är positiv men de tar ofta väldigt mycket stryk i perioder av hög osäkerhet.

Jag skulle rekommendera att alltid vara till viss del investerad i aktiemarknaden, men diversifierad och lite mer åt det säkra hållet. Titta på balansräkningar som inte är utsatta skulle vara vår rekommendation.”

Månadsspara i aktier

Ibland är det enklare att börja spara i något färdigpaketerat och få riskspridning från första köpet. Då kan våra sparboxar vara något för dig. Till exempel kan du månadsspara i en sparbox med svenska utdelningsaktier utvalda av sparprofilen Marcus Hernhag.

Starta ditt sparande

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Marcus HernhagFörändringar i sparboxarna 2023