Kategori Sparande

Sparprofilen: Så kan du tänka när det är skakigt på börsen

Den senaste tiden har vi sett en hel del rörelse på börsen – bland annat på grund av bank- och konjunkturoro. Vi har pratat med sparprofilen Marcus Hernhag om börsläget och hur man kan tänka kring sitt sparande när det är skakigt på börsen. Och om man vågar investera en klumpsumma på börsen i dessa tider?

Publicerad: 2023-03-29

Hur ser du på börsläget som råder just nu?

Det är en dramatisk rekyl som vi har sett på börsen. Men det behöver inte vara en ny krasch på väg, det återstår att se. Man ska komma ihåg att nedgångar på 10 procent som vi sett från den senaste toppen är vanliga – de brukar komma en eller två gånger per år.

Hur ska man tänka kring sitt sparande i dessa tider?

Det viktiga är att hålla fast vid sitt sparande och sin aktiestrategi. Månadsspara eller spara när du kan. Oro på börsen brukar vara bra lägen långsiktigt.

Om man får pengar tillbaka på skatten – vågar man investera dem på börsen nu?

Om man redan har en buffert vågar man förhoppningsvis placera en del på börsen. Är du långsiktig och placerar på fem års sikt eller längre är det med hög sannolikhet bra nivåer på börsen just nu. Ett alternativ kan vara att inte gå in med allt på en gång utan i stället sprida ut köptillfällena – exempelvis varje eller varannan månad under resten av året.

Statistiskt sett lönar det sig dock att köpa allt direkt, då börsen oftast ligger i uppåttrend och stiger på sikt. Problemet är om man tajmar fel så mår man lite mindre bra och kanske säljer med dålig tajming. För att undvika det kan det vara värt att sprida ut aktieköpen över tid.

Räkna på att investera skatteåterbäringen

utdelningsaktier

Marcus Hernhag, sparprofil och författare

Mer om börsläget

Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities, sammanfattar första kvartalet 2023.

Se videon eller läs sammanfattningen

Utdelningsfavoriter by Hernhag

Utdelningsfavoriter by Hernhag

Med sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag kan du månadsspara automatiskt i svenska utdelningsbolag som väljs ut av Marcus. Du får utdelningar återinvesterade gratis och betalar endast 20 kr/mån oavsett sparbelopp.

Läs mer och börja spara

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Månadsspara i investmentbolagVarför går börsen ner idag?