Kategori Okategoriserade

Hur mår börsen och hur gick det när Spotify noterades?

Trump och Putin vapenskramlar i Syrien och den politiska osäkerheten påverkar det globala börsläget.

För att du ska få veta mer har vi pratat med Anders Elgemyr, VD, Jarl Secuities. Vilka är hans tips till dig som aktiesparar nu när börsen är skakig och värderingarna höga.

Dessutom får vi veta hur det gick till vid noteringen av Spotify förra veckan. Vår mäklarchef, Lotta Bjärkedal-Demmers, har koll. Tror hon att Spotify blir den nya folkaktien?

Hej Anders!

Hur ser du på börsläget just nu? Många analytiker och experter börjar prata om nedgångar – håller du med? Vad talar för och emot?

Så länge centralbankerna fortsätter med sin expansiva politik finns det möjlighet för börsen att fortsätta upp. Den senaste trenden är ju att Trump stimulerar med skattesänkningar och utbyggnad av infrastruktur vilket kan bli en global trend. Värderingarna är samtidigt rätt höga varför man måste vara beredd på snabba fall.

Hur mycket påverkar det politiska läget, räntan och USA den svenska börsen och bolagen i dagsläget?

Den svenska börsen är bara en liten del av den globala börsen. Politikens inverkan på börsen är överdriven men så snart det blir direkta effekter som skattesänkningarna så får det så klart genomslag för det allmänna börshumöret. Tillgången till kapital är den enskilt viktigaste parametern.

Vad är ditt råd till den aktive aktiespararen i det här läget?

Var aktiv. Ta hem vinster i tid. Håll inte kvar förlorarna utan försök hitta nya vinnare istället.

Vad är ditt råd till den mer passive aktiespararen som månadssparar och är långsiktig i det här läget?

Välj bolag med hög utdelning där det är troligt att bolagen kan fortsätta behålla en hög utdelning. Flera investmentbolag handlas med rabatt.

Förra veckan börsnoterade Sverigefavoriten Spotify – vad tror du om aktien på kort och lång sikt? Din kommentar till första veckan på börsen?

Har ingen åsikt. Fantastiskt roligt med en svensk musikjätte som noteras i USA men initialt verkar många bland ägarna vilja sälja. Bäst att avvakta till dess att kursen stabiliserats.

 

Hej Lotta!

I tisdags förra veckan noterades sveriges största techbolag Spotify på New York Stock Exchange. Vad tror du om aktien?

Vissa hävdar att är det största som hänt sen Telia noterades för 18 år sen och kanske är det just därför som intresset var så otroligt stort. 

För de som inte känner till bolaget, är Spotify en streamingtjänst som erbjuder möjligheten att kunna lyssna till strömmad musik, podcasts och se videoklipp över internet. Bolaget grundades 2006 av Daniel Ek och Martin Lorentzon och har idag över 71 miljoner användare i världen.

Man värderar Spotify till runt 223 miljarder kronor, vilket är mer än svenska tungviktare som H&M, Telia och Ericsson.

Det var något oväntad typ av notering. Berätta, hur det gick till?

I  vanliga fall går ett bolag till börsen för att man vill göra en nyemission. Det innebär att man gör ett prospekt, sätter en aktiekurs själv och letar investerare till den satta kursen. Spotify gjorde inte så utan valde att direktlistas. Spotify släppte handeln fri, dvs marknaden får sätta sitt eget pris redan från början.

Spotifys direktnotering skapade viss kaos när börsklockan ringde, varför handeln kom igång först flera timmar senare, först straxt före 19 svensk tid på tisdagen gjordes  första avslutet gjordes på 165,90 dollar, en kurs som var betydligt högre än väntat. Handeln svängde kraftigt, vilket var förväntat pga direktlistningen, de första dagarna och handlades mellan 135,51 och 169 dollar.

Ingen av grundarna var med på New York-börsen vid öppningen. Det är annars vanligt att man är på plats. Vet man varför?

Spekuleringarna kring börsnoteringen har varit enorm och grundaren Daniel Ek gick ut i ett bloggmeddelande på kvällen inför börsnoteringen att han är stolt över vad man har byggt upp under det senaste årtiondet. Ek tonade ner betydelsen av noteringen och skrev att det inte är själva dagen för börsnoteringen som är den viktiga, utan de som kommer efter. Och av den anledningen valde Ek att avböja att ringa i börsklockan och att ge några intervjuer inför noteringen.

Tack Lotta och Anders!

 

Vill du vara med och köpa aktier i Spotify? Hos oss kan du både månadsspara och handla aktier i Spotify för lägsta belopp 100 kr och få andelar i bolaget. Vi återinvesterar dessutom utdelningarna gratis åt dig.

Logga in och spara i aktien

Anders Elgemyr, VD, Jarl Securities

Lotta Bjärkedal-Demmers, Mäklarchef, Aktieinvest

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.