Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Jämställdhet, Sparande

Så tänker jag kring sparande i coronatider

Det kan vara svårt att efter många år av uppgång våga hålla sig till sin strategi.

Framtidsfeministen Sandra Burbon tror på ett jämställt sparande

Det kan vara svårt att efter många år av uppgång våga hålla sig till sin strategi.

Många jag träffar har en ganska tydlig köpstrategi när det kommer till aktier men saknar en tydlig nedskriven säljstrategi. Har du en säljstrategi?

Min köpstrategi

Aktiespararna förespråkar långsiktigt ägande och det är också min strategi. Jag ser över Framtidsfeministens jämställda portfölj en gång var sjätte månad och går igenom fem steg:

  1. Bolaget ska ha en jämställd högsta ledning
  2. Bolaget ska ge utdelning, gärna 3-5 procent
  3. Jag ska förstå hur bolaget tjänar pengar och tro på deras affärsmodell framåt
  4. Bolaget ska växa och ha stabila vinstmarginaler

När jag har gått igenom de fyra stegen ser jag till att sprida innehaven i minst fem olika branscher.

Läs mer: Därför startade jag Framtidsfeministens sparbox

Min säljstrategi

Jag säljer bara av bolag som finns i portföljen men som av någon anledning inte klarar min analys denna gång. Det kan bero på att bolaget inte längre är jämställt, siffrorna viker eller en förändring i marknaden. Coronaviruset förändrar ingenting. Att ha en tillräckligt stor buffert kan också vara en bra idé eftersom det hjälper mig att slippa sälja om något oförutsett händer.

Så har jag agerat i coronakrisen

Så hur har jag agerat i coronatider? Jag har precis kommit tillbaka från föräldraledighet då jag inte hade råd att fortsätta månadsspara. Nu har jag dock kommit igång igen vilket gör att jag fortsätter att månadsspara som vanligt (ungefär halva min lön).

Jag passade också på att göra en engångsinsättning för någon vecka sedan då börsen var rätt låg.

Jag har en tydlig köp- och säljstrategi nedskriven. Har du?

/Framtidsfeministen TwitterInstagram och Facebook

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Mina egna aktieinnehav redovisas i Framtidsfeministens sparbox. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.