Kategori Jämställdhet, Sparande

Så tänker jag kring sparande i coronatider

Det kan vara svårt att efter många år av uppgång våga hålla sig till sin strategi.

Framtidsfeministen Sandra Burbon tror på ett jämställt sparande

Det kan vara svårt att efter många år av uppgång våga hålla sig till sin strategi.

Många jag träffar har en ganska tydlig köpstrategi när det kommer till aktier men saknar en tydlig nedskriven säljstrategi. Har du en säljstrategi?

Min köpstrategi

Aktiespararna förespråkar långsiktigt ägande och det är också min strategi. Jag ser över Framtidsfeministens jämställda portfölj en gång var sjätte månad och går igenom fem steg:

  1. Bolaget ska ha en jämställd högsta ledning
  2. Bolaget ska ge utdelning, gärna 3-5 procent
  3. Jag ska förstå hur bolaget tjänar pengar och tro på deras affärsmodell framåt
  4. Bolaget ska växa och ha stabila vinstmarginaler

När jag har gått igenom de fyra stegen ser jag till att sprida innehaven i minst fem olika branscher.

Läs mer: Därför startade jag Framtidsfeministens sparbox

Min säljstrategi

Jag säljer bara av bolag som finns i portföljen men som av någon anledning inte klarar min analys denna gång. Det kan bero på att bolaget inte längre är jämställt, siffrorna viker eller en förändring i marknaden. Coronaviruset förändrar ingenting. Att ha en tillräckligt stor buffert kan också vara en bra idé eftersom det hjälper mig att slippa sälja om något oförutsett händer.

Så har jag agerat i coronakrisen

Så hur har jag agerat i coronatider? Jag har precis kommit tillbaka från föräldraledighet då jag inte hade råd att fortsätta månadsspara. Nu har jag dock kommit igång igen vilket gör att jag fortsätter att månadsspara som vanligt (ungefär halva min lön).

Jag passade också på att göra en engångsinsättning för någon vecka sedan då börsen var rätt låg.

Jag har en tydlig köp- och säljstrategi nedskriven. Har du?

/Framtidsfeministen TwitterInstagram och Facebook

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Mina egna aktieinnehav redovisas i Framtidsfeministens sparbox. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.