Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Sparande

Hållbar avkastning – finns det?

Hållbarhet och avkastning – hur går det ihop?

Hållbara avkastning - finns det?
Hållbarhet och avkastning - hur går det ihop?

De senaste åren har vi sett en tillströmning av kapital till hållbara investeringar. I slutet av 2020 var det kanske få som tvivlade på att hållbara investeringar kan ge en god avkastning, men efter årets utveckling är det många som ställer sig frågan: har tåget gått – är det för sent att investera hållbart? Dessutom är det allt fler som undrar om det över huvud taget finns en avkastning som är hållbar.

Vad är en hållbar investering?

För att förstå om ett hållbart sparande ger en god avkastning måste man först förstå vad en hållbar investering är. Idag finns ingen standard för vad som egentligen är en hållbar investering. Istället måste du som sparare sätta upp dina egna kritierier med stöd av hållbarhetsdata eller lägga din tillit i händerna på en förvaltare som väljer bolag åt dig. Däremot finns ny reglering som på sikt syftar till att göra det enklare att identifiera hållbara investeringar. Så länge är det många som väljer att utgå från bolagets ESG-betyg för att avgöra om det är en hållbar investering eller inte. Det mäter hur pass väl bolag lever upp till kriterier kring miljö, socialt ansvar och styrningsfrågor.

Gröna fonder – vem avgör hur gröna de är?

Vad säger forskningen?

Det finns än idag en seglivad myt om att hållbara investeringar ger en sämre avkastning. Detta trots att flera studier har visat att bolag som presterar bra utifrån olika kriterier kring hållbarhet som är relevanta för deras verksamhet också ger en god avkastning. En studie¹ som jämförde resultatet från över 2200 tidigare studier visar att det finns ett positivt samband mellan ESG-kriterier och företags finansiella resultat. Dessutom visar en studie från Harvard² att företag som frivilligt antagit hållbarhetsprinciper har en bättre avkastning på börsen än de som inte har det. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att även om det historiskt verkar finnas ett samband mellan ESG och god avkastning är det ingen garanti för framtiden.

Så hittar du hållbara aktier

Är tillväxt hållbart?

Utöver att fråga sig om hållbara investeringar ger en god avkastning är det allt fler som undrar: går det verkligen att generera avkastning på ett hållbart sätt i dagens samhälle? För att skapa ekonomisk tillväxt behövs resurser. Om den tillväxten ska vara socialt och ekologiskt hållbar över tid måste därför användandet av resurser ske på ett effektivt sätt. En del menar att det inte går i dagens system och förespråkar istället en cirkulär ekonomi där naturresurser nyttjas på ett bättre sätt. Andra menar att marknaden på egen hand kan skapa en långsiktigt hållbar hushållning med naturens resurser. Oavsett hur man resonerar har man i dag inget annat val än att efter bästa förmåga försöka agera hållbart inom vårt befintliga system. Då är sparandet en viktig pusselbit.

Hållbara investeringar – Är det möjligt?

Gör din egen analys

Det finns egentligen inget enkelt svar på om en hållbar investering kommer att ge en god avkastning eller inte. Därför är det viktigt att du gör din egen analys innan du väljer att investera i ett hållbart bolag. Till exempel kan det vara en god idé att titta närmare på bolagets affärsmodell för att förstå potentialen i bolaget, men också olika finansiella mått som kvalitetssäkrar investeringen. Om du vill slippa den analysen kan du istället välja att investera i en färdig aktieportfölj eller en hållbar fond. Då kan det vara klokt att se till att investeringen lever upp till dina förväntningar på vad en hållbar investering är. Dessutom är det, som alltid, en god idé att vända sig till sin investeringsstrategi. Är du intresserad av en investering för att någon har lovat guld och gröna skogar eller för att den passar in i din portfölj?

Så hittar du hållbara aktier

Se över ditt sparande

I slutändan handlar det om din tro på bolagen: tror du att hållbara bolag kommer att ge god avkastning? Om ja, tror du att det kommer ske på kort eller lång sikt eller kanske både och? Oavsett hur du resonerar är det kanske tillfälle att se över ditt sparande. Kanske saknar din portfölj bolag med en hållbar affärsmodell idag? Eller så har du kanske en allt för stor exponering mot hållbara förhoppningsbolag?

Håll dig uppdaterad

Vill du få mejl från oss nästa gång vi publicerar ett blogginlägg om hållbarhet? Prenumerera på våra mejlutskick om hållbart sparande!

Prenumerera

¹Gunnar Friede, Timo Busch & Alexander Bassen (2015) ESG and financial performance: aggregated evidence from more than 2000 empirical studies, Journal of Sustainable Finance & Investment, 5:4, 210-233.

²Eccles, Robert G., Ioannis Ioannou, and George Serafeim. ”The Impact of Corporate Sustainability on Organizational Processes and Performance.” Management Science 60, no. 11 (November 2014): 2835–2857.

Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.