Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.

Vad är ESG?

Vill du börja spara hållbart i aktier? För att hitta hållbara bolag att investera i kan du använda dig av ESG.

ESG står för ”Environmental, Social and Governance”. Det är ett hållbarhetsmått som används för att utvärdera bolag utifrån kriterier kring miljö, socialt ansvar och styrningsfrågor.

Så kan du använda ESG när du investerar

ESG

Vi vill göra det enkelt att utvärdera och jämföra bolag utifrån olika kriterier kopplat till hållbarhet. Därför presenterar vi hållbarhetsdata för aktier i vår tjänst sedan 2018.

Du kan hitta hållbara aktier till ditt sparande utifrån:

  • Miljö (ESG)
  • Socialt ansvar
  • Klimat
  • Hållbarhetspreferenser

Hur funkar ”Miljö (ESG)”?

”Miljö”-måttet i vårt tjänst reflekterar ESG. Därmed används det för att utvärdera bolag utifrån kriterier kring miljö, socialt ansvar och styrningsfrågor. Beroende på hur pass väl ett bolag lever upp till dessa kriterier får det ett betyg från 0 till 100. Bolag med ett högt betyg är mer hållbara och har en bättre riskjusterad avkastning. När du använder detta mått är det bäst att jämföra datan med bolag inom samma sektor. Varje bolag utvärderas nämligen utifrån kriterier som är relevanta för den sektorn som det är verksamt inom. Till exempel är energiförbrukning viktigt inom tung tillverkningsindustri, men inte alltid inom tjänstesektorn.

Testa verktyget

För att testa utvärdera bolag utifrån ESG i vår tjänst behöver du öppna ett konto hos oss (det tar bara tre minuter och är helt gratis).

Öppna konto

Hållbarhetsboxen

Hållbarhetsboxen – färdigpaketerat med hållbara aktier

Med Hållbarhetsboxen kan du automatiskt månadsspara i bolagen med bäst betyg utifrån olika hållbarhetsmått.

Börja månadsspara

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.