Kategori Okategoriserade

Aktieanalys: Vad händer i Storytel?

Storytel är börsraketen som gått skakigt det senaste året. Stefan Wård, analyschef på Pareto, summerar förändringar som skett i bolaget på sistone och vad han tror om aktiens framtid.

Filmen spelades in den 8 mars 2022.
Prenumerera på våra analyser >

Mycket har hänt i Storytel på sistone. Stefan Wård, analyschef på Pareto, reder ut de största händelserna och vad de har för påverkan på framtidsutsikterna för aktien.

Se videointervjun eller läs utdraget nedan för att ta del av analysen.

Vad händer i Storytel?

”Det senaste som hänt är att Q4-rapporten för Storytel med guidning för 2022 släpptes, och i samband med den så avgick VD och grundare Jonas Tellander. Det är en väldigt stor förändring som vi inte hade på kartan. Han ersätts av Ingrid Bojner som tidigare suttit i styrelsen men även haft en operativ roll som CMO i bolaget. Hon har varit med och utvecklat bolaget under lång tid, så det är ändå en förhållandevis odramatisk förändring även om det naturligtvis är stort att grundaren slutar i sin operativa roll. Jonas kommer att vara kvar som storägare och styrelseledamot och kommer att vara engagerad i utvecklingen av Storytel men inte på den dagliga nivån, det kommer Ingrid att göra istället. Jag tror att hon kommer att göra ett väldigt bra jobb så jag ser inte det som en bra anledning till att sänka aktien på det viset som man har gjort.

Storytel har varit svag under en lång tid. Framförallt sedan juni förra året då aktien började gå riktigt svagt. Det hängde ihop med att man guidade för aggressivt. Man ville ta in 700 000 kunder under förra året och man lyckades ta in ungefär hälften av det. Avvikelsen där är till stor del relaterad till emerging markets, Latinamerika och Indien till exempel, där man inte riktigt har fått den traction som man önskat. Det finns förklaringar till det, men missen mot guidningen är det stora problemet. Ser man till kundintaget förra året så tog man in lite drygt 350 000 kunder. Det är i linje med vad man gjorde året innan, och är ingen överleverans men det är helt okej. Man levererar en organisk tillväxt på lite drygt 20 %. Vi tror att man kan fortsätta leverera bra subscriber-tillväxt, och därför kommer det att visa sig att aktien på den värdering som den är nu, totalt utbombad, är en attraktiv nivå att investera i Storytel.

Sedan behöver man ha tålamod här, det finns en hög riskpremie som relaterar till hur man har skött kommunikationen kring VD-byte och annat på senaste tiden som gör att riskpremien har gått upp i bolaget. Man får ha respekt för att marknaden surnar till när man inte håller vad man lovar. Men jag ser att det finns väldigt mycket marknad kvar att utveckla och där kommer Storytel att ha en betydande roll. Det tror jag i sin tur kommer att resultera i att man kommer att kunna generera mycket värde till sina aktieägare över tid. Jag personligen ser att den nuvarande kursen är alldeles för konservativ.”

Missa inte framtida analyser

Lär dig mer om hur börsen fungerar, se hur proffsen tänker när det gäller investeringar, och få färska analyser av bolag och sektorer direkt i mejlkorgen.

Prenumerera på analyser

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Utdelningsregn i banksektorntechbolag