Sparbox eller fond?

Här förklarar vi vad som är skillnaden mellan en sparbox och en fond, och när man ska spara i vad.

Fördelar med Aktieinvest

Vad är en sparbox?

En sparbox är en samling aktier utvalda utifrån en viss investeringsstrategi med fastställda kriterier. Det kan vara vi på Aktieinvest eller någon av våra sparprofiler som har satt upp strategin och utifrån den valt innehaven i sparboxen.

Du kan välja mellan att sätta upp ett månadssparande i en sparbox, eller göra en engångsinsättning. Det är enkelt att sätta upp ett månadssparande i en sparbox. Då genomförs köpen automatiskt varje månad på det datum du på förhand bestämt.

Det kostar 20 kr/månad att spara i en sparbox. Avgiften blir procentuellt lägre ju mer du sparar. I priset ingår även courtagefri automatisk återinvestering av utdelningar.

I sparboxen blir du, till skillnad från i en fond, direkt investerad i aktier och fraktioner vilket innebär att du slipper förvaltningsavgifter.

Läs mer: ”Sparboxar – så funkar det”

Tre anledningar att spara i en sparbox

 • Inga förvaltningsavgifter. När du sparar i en sparbox har du möjlighet att spara i både aktier och fraktioner (decimaler). Äger du en aktie själv får du till exempel gå på bolagsstämmor om du vill. I en fond äger fonden aktierna och du äger andelar av fonden.
 • Automatiskt aktiesparande är ett sparande som blir av. Du väljer hur mycket du vill månadsspara och vilket datum pengarna ska dras. Summan dras sedan från ditt konto via autogiro.
 • Återinvestera utdelningen courtagefritt. En smidig service med sparboxen är att utdelningen återinvesteras automatiskt courtagefritt. Genom att återinvestera utdelningen växer pengarna snabbare och snabbare, tack vare den berömda ränta på ränta-effekten. Hade du ägt aktierna via en annan nätmäklare eller bank behöver du själv återinvestera utdelningen för att pengarna återigen ska sättas i arbete.

Se vilka sparboxar som finns

Vad är en fond?

En fond är en portfölj med olika värdepapper, till exempel aktier och räntor, som du kan spara i. Du kan själv inte välja vad som ingår i fonden, men du kan välja vilken inriktning eller risknivå som passar dig och sedan välja vilken fond du vill investera i utefter det.

Om en fond investerar i aktier från 50 olika börsföretag blir du som andelsägare i fonden indirekt ägare i alla dessa 50 bolag. Men istället för att själv köpa aktier direkt i bolagen, ger du uppdraget åt en fondförvaltare att göra jobbet åt dig.

Fonder brukar ha en procentuell årlig avgift som delas upp för varje dag du äger fonden, vilket innebär att sparandet kostar mer ju mer du sparar.

Tre anledningar att spara i en fond:

 • Sprid riskerna. Den främsta fördelen med att spara i fonder är att du sprider riskerna. Eftersom en aktiefond oftast består av minst 16 olika innehav lägger du inte alla ägg i samma korg.
 • En ansvarig fondförvaltare sköter fonden åt dig. Då fonder förvaltas av en fondförvaltare, kan du snabbt och enkelt komma igång med ditt sparande. Du bestämmer vilken fond du vill investera i och förvaltaren sköter resten. Förvaltaren gör jobbet åt dig, vilket innebär att du inte behöver vara lika aktiv i ditt sparande.
 • Ett bra komplement till aktier. Fonder är ett bra komplement till aktier, särskilt om du genom fonder investerar i marknader och branscher som är svåra att komma åt på annat sätt, till exempel tillväxtmarknader. Det ger dina sparpengar en ännu bättre riskspridning.

Läs mer om fonder

Ska du välja en sparbox eller en fond?

Du behöver inte välja – aktier och fonder kan ses som ett komplement till varandra och många väljer att spara i båda.

En viktig skillnad mellan en sparbox och en fond är att en aktiefond innehåller fler värdepapper än en sparbox, vilket innebär att sparboxarna generellt har en högre risk. En sparbox och ett sparande i fonder kan vara ett bra komplement till varandra, till exempel kan man ha en del av sitt kortsiktiga sparande i räntefonder och det mer långsiktiga sparandet i aktier och sparboxar. Dessutom vill man kanske sprida riskerna, och då kan det vara bra att ha båda formerna. Med en sparbox som innehåller aktier får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder, eftersom de kompletterar varandra.

Kom igång

När du gör engångsköp eller månadssparar på belopp köper du aktier och fraktioner. Vid köp av fraktioner får du rätt till värdet av utvecklingen i den underliggande aktien. Det innebär att en fraktion inte är en del eller andel av en aktie, utan ett eget finansiellt instrument.

Jämför priset

Här kan du jämföra avgiften på sparboxar med avgiften på andra typer av produkter och tjänster, till exempel en fond.

Förväntat kapital (år )


   Vanliga frågor och svar

   Ska jag spara i aktier eller fonder?

   Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

   Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

   När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

   Du kan läsa mer om månadssparande här >

   Var hittar jag information om era priser?

   Du hittar information om våra priser här.

   Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
   Vilken kontotyp ska jag välja?

   Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

   Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

   Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

   Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

   Vilken ordertyp ska jag välja?

   Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

   Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

   Läs mer om de två ordertyperna här >

   Håll dig uppdaterad

   Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

   *” anger obligatoriska fält

   Godkännande*

   *Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

   Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.