Om Esmas uttalande gällande fraktionshandel (Andelsorder)

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) utkom i mars 2023 med ett uttalande gällande fraktionshandel, alltså handel med det finansiella instrumentet som tidigare kallats andelar av aktier (”fractional shares” på engelska).

Här kan du läsa mer om vad det innebär för dig som kund.

Fraktioner.

Vad är Esmas nya uttalande?

Enligt det nya uttalandet ska fraktioner ej kallas andel eller del av en aktie då det kan uppfattas missvisande. Med anledning av Esmas uttalande klassas fraktioner nu som ett komplext instrument vilket ställer högre krav på kunders kunskap och erfarenhet vid handel av fraktioner.

Vad är en fraktion?

En fraktion ger rätt till värdeutvecklingen i den underliggande aktien, men endast mellanhanden som äger aktien – i detta fall Aktieinvest – har rösträtt i bolaget eller andra rättigheter som kommer av att vara aktieägare.

Den som äger fraktioner via Aktieinvest har dock rätt till utdelning, emissioner och andra företagshändelser i proportion till fraktionens storlek.

Vad innebär Esmas uttalande för mig som kund?

Esmas uttalande har som syfte att förstärka kundskyddet när det gäller handel med fraktioner. Det innebär bland annat att nya och till viss del befintliga kunder framöver behöver göra en passandebedömning innan de kan handla med fraktioner. Det gäller alla som använder sig av tjänster såsom sparboxar, Portföljspar och Andelsorder.

Passandebedömningen består av ett antal kunskaps- och erfarenhetsfrågor som påvisar om kunden har tillräcklig kunskap för att påbörja handel med fraktioner, som definieras som ett komplext finansiellt instrument enligt Esma.

Passandebedömningen väntas komma på plats inom kort.

Läs mer om fraktioner >

Måste jag genomföra passandebedömningen?

De som börjat handla med fraktioner efter Esmas uttalande utkom samt de som vill handla med fraktioner framöver behöver genomföra passandebedömningen för att kunna fortsätta handla som vanligt. Vi kommer att kontakta de kunder som behöver göra passandebedömningen via mail.

Månadsspara på börsen

Fördelar med fraktioner

Det finns många fördelar med fraktionshandel. Exempelvis:

Bra för såväl stora som små budgetar

Fraktioner gör börsen tillgänglig för alla – oavsett storlek på plånboken. Med fraktionshandel kan du handla på börsen även för små belopp.

Ett enkelt sätt att sprida dina risker

Med fraktionshandel kan du investera i många olika bolag – oavsett aktiekurs. På så vis kan du sprida dina risker över flera branscher och bolag.

Ökad investeringsflexibilitet

Fraktionshandel gör att du kan fortsätta investera i ett bolag även när du inte vill handla en hel aktie.

Vad innebär passandebedömningen?

Passandebedömningens syfte är att säkerställa att du som kund förstår vad det innebär att handla med fraktioner. Svaren på samtliga frågor går att finna på vår hemsida, exempelvis på vår informationssida om fraktionshandel.

Vad händer om jag inte klarar passandebedömningen?

Du kan ej handla med fraktioner förrän du genomfört passandebedömningen. Om du ej klarar passandebedömningen har du ändå möjlighet att handla om du klargör att du läst informationen och bekräftar att du förstår riskerna med att handla med fraktioner. Om du kör fast är du välkommen att kontakta kundservice.

Vad händer när jag klarat passandebedömningen?

När du är klar med passandebedömningen och har blivit godkänd kan du fortsätta använda våra tjänster som vanligt.

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.