Allt om fraktionshandel

Fraktionshandel gör det möjligt att handla med fraktioner, eller decimaler, av aktier. Det gör att du kan investera i många olika bolag och branscher från små belopp – oavsett aktiekurs.

Skapa ett konto och upptäck enkelheten i att handla med fraktioner.

Börja handla

Fraktioner.

Aktieinvest är unika i Sverige med att vi erbjuder handel med både aktier och fraktioner i svenska och globala bolag. Vi är även ”gamla i gamet” då vi har erbjudit fraktionshandel sedan vi grundades år 1965.

Vad är en fraktion?

En fraktion är ett finansiellt instrument som gör det möjligt att investera i bolag med mindre belopp. Om en aktie står i 400 kr ger en investering på 100 kr en fraktion på 0,25.

Exempel

Nedan ser du några exempel på hur många aktier eller fraktioner du får beroende på hur mycket du investerar i relation till bolagets aktiekurs.

Aktiekurs

Investerat belopp

Antal aktier och fraktioner

400 kr 100 kr 0,25 fraktioner
800 kr 1 000 kr 1 aktie och 0,25 fraktioner

Hur skiljer sig en fraktion från en aktie?

När du köper en aktie får du även rätt till 100% av värdeutvecklingen i aktien. I vanlig ordning kan aktien både öka och minska i värde, men du kan inte bli av med mer pengar än du investerat.

När du köper en fraktion köper du rätten till värdeutvecklingen i den underliggande aktien, i proportion till fraktionens storlek.

Exempel:

Anta att du köper en fraktion av bolaget XYZ. När du köper fraktionen är aktien i bolaget värd 200 kr. Du köper en fraktion på 0,50, vilket innebär att du äger rätt till hälften, eller 50%, av den underliggande aktiens värdeutveckling.

Köptillfället:

  • Aktiens värde: 200 kr
  • Din fraktion (0,50): 50% av 200 kr = 100 kr

Ett år senare stiger aktiens värde med 10% och är nu värd 220 kr.

Ett år senare:

  • Aktiens nya värde: 220 kr
  • Din fraktion (0,50): 50% av 220 kr = 110 kr

Din fraktion har ökat i värde från 100 kr till 110 kr på grund av den 10-procentiga ökningen i den underliggande aktiens värde.

Även när det gäller fraktioner kan du inte bli av med mer än det från början insatta kapitalet.

Kan jag delta i bolagsstämmor?

När du köper en aktie får du rösträtt i bolaget och har rätt att delta i bolagsstämmor. Detta gäller ej för fraktioner, men hos Aktieinvest äger du dock rätt till deltagande i vissa företagshändelser i proportion till fraktionens storlek. Exempel på sådana företagshändelser är emissioner, splittar och inlösen.

Hur är det med utdelning?

Du har rätt till utdelning när det gäller fraktioner precis som med aktier, även där i proportion till fraktionens storlek.

Vad kostar det att köpa en fraktion?

Prissättningen för fraktioner följer vår prislista för tjänsten Andelsorder. Sedan kan det tillkomma eventuell depåavgift.

Läs mer om våra priser >

Fördelar med fraktioner

Det finns många fördelar med fraktionshandel. Exempelvis:

Bra för såväl stora som små budgetar

Fraktioner gör börsen tillgänglig för alla – oavsett storlek på plånboken. Med fraktionshandel kan du handla på börsen även för små belopp.

Ett enkelt sätt att sprida dina risker

Med fraktionshandel kan du investera i många olika bolag – oavsett aktiekurs. På så vis kan du sprida dina risker över flera branscher och bolag.

Ökad investeringsflexibilitet

Fraktionshandel gör att du kan fortsätta investera i ett bolag även när du inte vill handla en hel aktie.

Kom igång med fraktionshandel

Ikon för Aktieandelar

Välj aktier själv

Med vår fraktionstjänst Andelsorder kan du enkelt investera i de bolag som intresserar dig.

Ladda ner appen och testa

Välj en sparbox

Få hjälp att komma igång

Osäker på vilka bolag du vill investera i? Börja månadsspara i någon av våra populära sparboxar.

Välj en sparbox i appen

Månadsspara automatiskt

Med Aktieinvests sparboxar och vår fraktionstjänst Andelsorder kan du enkelt sätta upp ett månadssparande i bolag du tror på.

Välj bolag du vill investera i, ange belopp (från 100 kr per bolag) och när pengarna ska dras varje månad. Klart!

Flexibelt sparande

Du kan när som helst ändra ditt månadssparande genom att ta bort eller lägga till aktier och fraktioner. Du kan även pausa ditt månadssparande när du behöver spara lite mindre, exempelvis under semestern.

Kostnadsfri återinvestering

Vi är unika med att erbjuda automatisk återinvestering av utdelningar.

Återinvesterade utdelningar

Vanliga frågor om fraktionshandel

Vad innebär fraktionshandel?

Det kan vara svårt eller kännas riskfyllt att köpa en hel aktie för tusentals eller kanske till och med hundra tusentals kronor. Med fraktionshandel kan du investera i ett bolag utan att köpa en hel aktie.

Är en fraktion samma sak som en andel av en aktie?

Det är lätt att tro att en fraktion är en del eller en andel av en aktie, men det stämmer inte riktigt. En fraktion är ett eget finansiellt instrument som innebär att du istället för att äga en aktie äger rätt till del av värdeutvecklingen i den underliggande aktien.

På så vis fungerar det precis som med aktieinvestering. Går aktiekursen upp, går din fraktions motsvarande värde upp. Går den ner går även ditt värde ner.

Rätt till utdelning – men inte rösträtt

När du köpt en fraktion i ett bolag har du även rätt till en motsvarande del av utdelningen som den underliggande aktien ger. Du har dock inte rösträtt i bolaget och kan inte gå på bolagsstämmor.

Kunskapsprövning

För att försäkra att kunder förstår att de handlar både med aktier och fraktioner när de använder tjänsten Andelsorder hos oss kommer vi inom kort att införa en kunskapsprövning som nya och till viss del befintliga kunder behöver gå igenom inför vidare handel med fraktioner.

Håll koll på ditt sparande. Ladda ner vår app.

Med vår populära app får du en överblick över ditt sparande. Starta ett automatiskt månadssparande eller investera enkelt i bolag utifrån belopp.

Hämta appen i App Store.
Ladda ned appen i Google Play.
Aktieinvest app

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.