I fredags slog Brexit ner som en bomb på aktiemarknaderna runt om i världen. Sverige och Stockholmbörsen som höll midsommarstängt följde efter på måndagen med ett ras på 7,8 procent. På en isolerad börsdag raderades 430 miljarder kronor ut av börsens värde. 430 miljarder.
För börsens 30 största bolag – OMXS30, var nedgången den största genom tiderna, till och med större än efter 11 september-attackerna och börskraschen 1987. På efterföljande tisdag och onsdag studsade börsen åter upp med uppgångar över 2 procent per dag, därefter har börsen fortsatt uppåt. Bankaktierna som tappade mellan 9-11 procent på måndagen hade hög omsättning de efterföljande dagarna. En klassisk uppåtstuds efter drastiskt ras. Vi har sett det förr, börsens mönster kommer ofta igen. Efter regn kommer solsken, eller?
Vilka är det då som handlar SEB efter 11 procents ras, Betsson först efter vinstvarning och som fyller på med H&M, AstraZeneca och Telia efter breda ras där alla får en släng av sleven? Självklart de som köper och säljer samma dag, de som jagar vinster, men också de som redan har bestämt sig. De som har en strategi och som följer den.
Det finns många att inspireras av när det gäller investeringsstrategier. Man kan ta rygg på veteraner som Warren Buffett och Per Håkan Börjesson som ständigt predikar läran om att köpa och behålla fina bolag. Man kan också köpa aktier på uppesittarkväll som investeraren Nicklas Andersson och dessförinnan ladda hela månaden för en helaktiekväll. Eller så går man all in med tid och kraft såsom twitterligan av traders som sitter och fiskar upp aktier, köper och säljer varje dag, blankar, belånar och hedgar för att nå maximal avkastning.
Många av de investerare jag inspireras av och följer har nogsamt valt ut aktier till sin portfölj. De tror på bolagen. De förstår bolagens affärsidé och vet vad de påverkas av och vet att om inte raset för pundet påverkar försäljningen eller kostnaderna direkt, Storbritannien inte är en primärmarknad och de helt enkelt bara följer med ner baserat på den generell marknadsreaktionen. Då är det också enkelt att öka sina investeringar i dessa bolag, att helt enkelt köpa fler aktier för en billigare slant idag än igår. Att kalla det rea tycker jag är slarvigt men vill man göra en enkel jämförelse så kan man se det just så.
En tydlig strategi bidrar alltså till att behålla lugnet både genom börsras eller till och med yrkesmässiga och personliga utmaningar. Om man vet vad man vill åstadkomma och har en plan för just detta kan man bli snabb som en kobra och agera vid rätt tillfälle. En bonus är ofta att man dessutom kan sova gott om natten. Själv har jag agerat till viss del och köpt aktier under raset. Tror jag att krisen är över? Förmodligen inte, jag tror att vi kan ha en fortsatt turbulent tid framför oss. Men min strategi är att investera i fina bolag, månadsspara i dessa och öka mina innehav vid obefogade nedgångar gör att besluten blir enklare när tillfälle uppstår.
Det går så klart att göra det ännu enklare för sig själv. Allra enklast är det att vara aktiesparare då man bara månadssparar i aktier och fonder och på så sätt kan strunta helt i börsens rörelser. Ibland köper man på toppen, ibland på botten. Vad gör det om hundra år när allting kommer kring? Strategin håller för väldigt många och är enkel. Enkelt behöver inte vara fel. Jag tror att enkelt är det nya svarta. Kom ihåg var du hörde det först.
Therese Lundstedt
VD Aktieinvest
Therese Lundstedt
VD, Aktieinvest