Kategori Okategoriserade

Att Storbritannien i torsdags röstade för att lämna EU påverkade världens börser kraftigt negativt i fredags. Stockholmsbörsen var då stängd pga. midsommarhelgen. Detta gör att de flesta förutspår att Stockholmsbörsen kommer att gå ner kraftigt direkt vid öppningen på måndagen. Hur mycket är svårt att säga men att det kommer att vara oroligt på Stockholmsbörsen samt övriga marknader ett tag framöver är väntat. Senaste dagarna har frågorna om Brexit blivit fler. Här svarar vi på de mest vanliga.

Ska man sälja sina aktier?
Det finns ingen möjlighet att sälja sina aktier innan börsen öppnar på måndag. Säljer du under måndagen är risken stor att värdet på dina aktier kommer att sjunka, eventuellt till och med kraftigt. Är du långsiktig med dina investeringar i aktier kan du avvakta de kraftiga svängningarna som är att vänta. De klassiska ordspråken att ”ha is i magen” och att ”sitta ner i båten” brukar nämnas i sammanhang som dessa, särskilt om du inte har behov av dina sparpengar just nu utan har möjlighet att avvakta.

Ska man köpa aktier nu?
Kriser som uppstår, såsom Brexit, ge tillfälle till så kallade köplägen på börsen. En sådan strategi kräver ofta att man investerar långsiktigt i aktier och följer sina bolag nära. Det är dock omöjligt att säga om och när köplägen uppstår. Det brukar vara klokt att vara lite försiktig när det stormar som mest. Det kan också vara så att det blir svajigt på börsen en lägre tid framöver.

Vad händer med mina fonder nu?
Aktiefonder investerar, precis som namnet anger, i aktier. Det gör att dina andelar i aktiefonder också minskar i värde då börsen går ner. Men om du är långsiktig med dina investeringar i fonder till dig själv, dina barn och kanske till pensionen så kan det vara klokt att vänta ut kraftiga svängningar och inte sälja i panik då du istället får mindre betalt för dina fondandelar.

Hur påverkar det här svenska bolag?
Det brittiska pundet föll till sin lägsta nivå sedan 1985 efter omröstningen. Valutaförändringen i sig och ev. nya handelsavtal kan påverka både export av svenska bolag till Storbritannien och för brittiska bolag till Sverige. Hur stora effekterna blir återstår att se.

Har du fler frågor?
Hör av dig till oss om du har frågor eller funderingar, vi finns på Facebook, Twitter, via mail:[email protected] eller telefon: 08-506 517 00.