Kategori Okategoriserade

Makroutsikter för 2019

Vi har träffat Peter Malmqvist, chef för Aktiespararnas Analysguiden, och fått hans tankar kring världspolitik, räntehöjningar, svenska regeringskrisen, oljepriset och vad han tror kommer att påverka börsen det kommande året.

2018 har varit ett politiskt turbulent år med bland annat handelskrig mellan Kina och USA samt Brexitförhandlingar. Tror du att 2019 blir ett lika politiskt intensivt år?

Ja, tyvärr. Brexit går in i ett väldigt kritiskt skede, där just den politiska turbulensen i Storbritannien bara kommer att öka. Den andra krishärden, Italien, visar inte heller några tecken på att lösas. Där verkar de italienska politikerna mest vara inställda på att bråka, trots att räntan i Italien stigit kraftigt till följd av bråket. Och den amerikanska presidenten är, tja, den amerikanska presidenten. Inget tyder på att han har lagt ner boxhandskarna, vare sig vad gäller Kina eller Iran. Han kan säkert bygga upp ytterligare en kris, någonstans.     

Vi står fortfarande utan en ny regering i Sverige. Hur påverkar det den svenska börsen?

Hittills inte alls. Sverige är klämt mellan en internationell konjunktur, som just nu är stark samt en kollaps i det inhemska bostadsbyggandet, till följd av krisen inom bostadsrätter. Hittills har detta varit viktigare faktorer för börsplacerare i Sverige. Får vi nyval kommer det nog att tas negativt eftersom det skulle tyda på att den politiska kompromissviljan inte lägre finns i Sverige. Det skulle nog sätta negativa spår i börskurserna. Min egen prognos, eller snarare gissning, är att vi ”fem i tolv” innan vi utlyser nyval får en överenskommelse där vi får en borgerlig statsminister och i övrigt en borgerlig regering med stöd av Sverigedemokraterna. Alla inblandade kommer hävda att det är ett ”undantagstillstånd” för att rädda nationen undan ett förtroendekrossande nyval.  

Vad kommer du att hålla ett extra öga på under 2019 – något som kan indikera att man ska vara försiktig eller tvärtom när det gäller aktiemarknaden?

Oljepriset har en avgörande roll. Den kraftiga nedgång vi sett under de senaste sex veckorna är mycket positivt, både för konjunktur och inflation. Det tar bort risken för större räntehöjningar. Om det gick skulle jag försöka hålla koll på den amerikanske presidenten, men det går ju inte. Han kommer ju med nya utspel så ofta att det är omöjligt att förutspå nästa steg. 

Vilka är din favoritsektorer för 2019 och varför?

Om byggbranschen kan revidera affärsmodellen kring bostadsrätter och inte försöka få kunderna att ta hela den ekonomiska risken som nu då tror jag att det kan bli en vinnarsektor. Samtidigt är jag försiktig till verkstadsaktier som jag tycker riskerar att drabbas av Trump, Brexit och italienska politiker.

Kommer vi se några höjningar av räntan i Sverige och USA samt hur kommer det att påverka börsen?

Ja, jag tror på en räntehöjning, vilket är den största börsrisken, särskilt i USA. Däremot tror jag inte den svenska Riksbanken blir särskilt aggressiv, eftersom vi nu ser en krasch i byggandet av bostadsrättsfastigheter vilket jag tror dämpar deras höjningsiver. Riksbanken borde ha höjt räntan mot slutet av 2015, men nu är det nästan för sent. 

 

Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.​

Logga in för att se ditt sparande

LOGGA IN

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.