Kategori Okategoriserade

Spara till barn med Joel Bladh

Vi har intervjuat Joel Bladh, författare till boken ”Bygg en förmögenhet: fixa familjens ekonomi”, om hur man bör tänka kring barnsparande samt det fina med att ge bort sparande i julklapp till ditt barn.

Som förälder vill du gärna spara åt dina barn men många är osäkra hur de ska lägga upp ett sparandet. Hur gör ni i er familj?

Vi tänker att sparhorisonten är lång, minst 18 år, och att sparandet är något utöver den vanliga vardagsbudgeten så därför tillåter vi oss att ta risk med detta kapital. Vi sparar till barnen i aktiefonder med låg avgift. Eftersom vi även sparar en mindre summa varje månad så kommer detta att jämna ut variationerna i värde som uppstår på börsen.

Hur har du lagt upp sparandet?

Vi har försökt automatisera processen så mycket som möjligt så att det sköter sig mer eller mindre av sig självt. Vi överför ett visst bestämt belopp i slutet av varje månad som i sin tur placeras automatiskt i ett antal aktiefonder. Jätteskönt!

Ni sparar idag i fonder till barnen. Hur tänker du kring att spara i aktier?

Just nu sparar vi som sagt i aktiefonder för att det ska vara så enkelt som möjligt men längre fram kan jag tänka mig att växla över till enskilda aktier som vi gemensamt med barnen väljer ut för att få dem delaktiga.

Vi närmar oss jul och en fin julklapp till ett barn kan vara att exempelvis lägga aktier under granen. Hur ser du på att ge bort sparande i julklapp till barn och vad bör du tänka på om ska du ge bort ett sparande?

Det är nog en av de finaste julklapparna man kan få! Barnen är kanske inställda på fysiska klappar här och nu men kommer tacka dig i framtiden. För att göra det lite roligare och väcka lite frågor här och nu kan man försöka få barnen nyfikna på den ”konstiga” klappen. Gör gärna ett fysiskt paket och lägg i en liten bil för att symbolisera att sparandet är öronmärkta för ett körkort. Eller en liten dagbok om det ska gå till studier där du kan skriva en liten hälsning. Om barnen är lite större så varför inte komplettera med ett medlemskap i Unga Aktiesparare.

Du har skrivit den fenomenala boken Bygg en förmögenhet: Fixa familjens ekonomi. Till vem och varför borde du ge bort den i julklapp?

Tack för rekommendationen! Den är främst skriven för barnfamiljer men jag har även fått fin respons av både äldre med utflugna barn och yngre som är singlar. Den passar nog egentligen alla som känner att de behöver lite inspiration för att höja det ekonomiska självförtroendet och komma igång med det egna sparande och att sätta de sparade pengarna i arbete.

Slutligen, vad är dina 3 bästa tips för barnsparande?

  1. Automatisera processen så att det går enkelt och inte blir en sak som man måste komma ihåg.
  2. Spara en summa som ni kan avvara. Man måste inte spara hela barnbidraget, även några hundralappar blir mycket över tid.
  3. Tänk på att fondavgifterna har stor betydelse över tid och är det du kan påverka direkt så spara helst i fonder med låg avgift!

Vill du läsa Joels bok Bygg en förmögenhet: Fixa familjens ekonomi?

På Joels hemsida kan du läsa mer om bokan samt var du kan köpa boken.

Vi har gjort det enkelt att spara till ett barn. Ofta när det gäller barn är det frågan om ett långsiktigt sparande. Det är extra viktigt att spara med riskspridning och till låga avgifter.

Ge bort en gåva som växer>

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.