Kategori Sparande

Börsläget med Stefan: ”Bankerna lämnar starkare rapporter än väntat”

Under 2023 har vi sett fortsatt stigande räntor, inflation och bankoro, vilket har bidragit till osäkerhet på de finansiella marknaderna. Vi satte oss ner med Stefan Wård, analyschef på Pareto Securites för att få en sammanfattning av börsläget.

Se videon eller läs sammandraget nedan för att ta del av intervjun.

Publicerad: 2023-04-24

Vad händer på börsen just nu?

”Vi hade en stark start i början på året följt av en svag utveckling i februari. I mars kom bankkrisen som blåste över förhållandevis snabbt. Vi anser dock att det är lite av en chimär då man ser att kreditvillkoren för företag, framför allt i USA, har stramats åt rejält. Och de stramare kreditvillkoren kommer att påverka tillväxten för många bolag”.

Starkt start på inledningen av rapportsäsongen

”Vi är precis i början på rapportsäsongen. Bankerna har varit först med att rapportera och kom över lag med lite starkare rapporter än väntat. Vi har alltså haft en ganska bra start på rapportsäsongen, men i takt med att det kommer in fler rapporter för konsumentfokuserade verksamheter så ser vi en risk att den utvecklingen inte håller i sig.”

Komplex marknad

”I snitt så är vinsterna i första kvartalet ner drygt 6 %. Marknaden förväntar sig ytterligare ett fall på 5 % i Q2, men sedan starkt ökade vinster under andra halvåret.

Detta summerar komplexiteten i marknaden. Värderingen är förhållandevis hög och den prisar in en ordentlig återhämtning under andra halvåret. Det finns många anledningar att ifrågasätta en sådan återhämtning”.

Största techbolagen står för en stor del av uppgången

”Nasdaq är upp lite drygt 15 % i år och det är framför allt ett fåtal riktigt stora techbolag som drivit uppgången. Apple, Microsoft, Meta, Google och Tesla har gått starkt – och Nvidia har varit rekord het.

Eftersom de största techbolagen står för mer än 25 % av marknaden så döljer det osäkerheten i den övriga marknaden. Det gäller att de här bolagen lämnar starka rapporter och positiva utsikter för att lyckas hålla marknaden på de här nivåerna, tror vi.”

Hur kan man tänka kring sitt sparande?

Man ska vara fortsatt exponerad mot aktiemarknaden över tid. Vi rekommenderar inte att man ska försöka tajma marknaden, utan att man månadssparar. Ganska breda indexfonder kan vara ett alternativ i närtid.

Det finns bra aktiealternativ också, men då bör man ha en ganska lång sparhorisont och inte förvänta sig stark utveckling i närtid.

Månadsspara i aktier och fraktioner

Ibland är det enklare att börja spara i något färdigpaketerat och få riskspridning från första köpet. Då kan våra sparboxar vara något för dig. Till exempel kan du månadsspara i en sparbox med svenska utdelningsbolag utvalda av sparprofilen Marcus Hernhag.

Aktieinvest sparboxar

Håll koll på ditt sparande.
Ladda ner vår app.

Med vår populära app får du en överblick över ditt sparande och kan enkelt sätta upp ett månadssparande i aktier.

Hämta appen i App Store.
googleplay-1

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Förändringar i sparboxarna 2023Information om handel med värdepapper som har exponering mot Ryssland