Kategori Okategoriserade

Aktieanalys: Vad händer i verkstadssektorn 2023?

Anders Roslund, verkstadsanalytiker på Pareto Securities, ger sin årssammanfattning av verkstadsåret 2022. Han blickar även framåt för vad vi har att vänta nästa år.

Filmen spelades in den 12 december 2022.

Anders Roslund, verkstadsanalytiker på Pareto Securities, ger sin årssammanfattning av verkstadsåret 2022. Han blickar även framåt för vad vi har att vänta nästa år. Hur kan man som småsparare tänka kring sina verkstadsinnehav och vilka bolag är extra intressanta?

Hur har verkstadsåret 2022 sett ut?

”Verkstadsåret har varit väldigt blandat. Vi har konsumentverkstadsbolag som Electrolux, Husqvarna, Thule och Dometic, där försäljningen och vinsten har fallit kraftigt, vilket tyvärr verkar fortsätta in i nästa år.

Tittar vi på de industribolag som är fokuserade på investeringscykeln, så ser det ut precis tvärtom: det har varit ett väldigt starkt 2022 och vi förväntar oss att det kommer att fortsätta åtminstone en bra bit in i 2023. Det som är gynnsamt för bolag som Atlas Copco, ABB, Alfa Laval, Epiroc och Sandvik är ju framför allt att orderingången är extremt stark och den har i sin tur förbättrats eftersom företagen inte kunnat leverera. Tidigare har man kanske haft leveranstider på ett kvartal och nu ligger det på fyra-fem kvartal. Det innebär att kunderna har beställt ännu mer eftersom man behöver  beställa det man behöver under 2023 redan nu. Det innebär att vi går in i 2023 med rekordhöga orderböcker. Summerar man de bolag som jag följer i verkstadssektorn, de sju största, så motsvarar orderboken ungefär 25-30 % av en årsförsäljning. Det innebär att stora delar av 2023 är skyddad mot en konjunkturavmattning. Tittar man lite extra noga på den här investeringscykeln så är det mycket energiomställning, elektrifiering och industriautomation, vilket är trender som sträcker sig betydligt längre än just den svaga konsumtionen.”

Vad kan man vänta sig 2023?

”Tyvärr har den här bilden av en väldigt stark investeringskonjunktur varit väldigt tydlig under året och det har också dragit till sig investerare. Vi ser att bolag som Atlas Copco och ABB har gått väldigt bra. Så vi har ett problem med att förväntningarna på de här sencykliska investeringsberoende bolagen är väldigt höga. Börsen har kanske varit lite för positiv lite för snabbt. Vi ska ju trots allt gå igenom någon form av avmattning. Men jag tycker att några bolag sticker ut. Då har vi som vanligt de som har gått ganska bra men som fortfarande är lågt värderade, bolag som Volvo, Sandvik och Electrolux. Tittar vi på de lite högre värderade bolagen tycker vi fortfarande att ABB sticker ut, och det är för att de fortfarande har en marginalförbättringsresa. Sedan har vi ytterligare en lite mindre kandidat, Munters, som det går väldigt bra för. De har en specifik exponering mot datacenter och produktion av lithiumbatterier som gör att deras försäljning kommer att gå från ungefär 7,3 miljarder förra året upp mot 16 miljarder 2024, vilket är en ganska unik utveckling.

Tittar vi framåt finns det naturligtvis inte bara risker utan även möjligheter. Om kriget i Ukraina skulle sluta tidigare än vad man tror, men även covidbekämpningen och uppluckringen av regelverken i Kina kan vara en positiv faktor. Så det finns vissa faktorer som skulle kunna vända upp den här konjunkturavmattningen tidigare än väntat.”

Läs mer: Varför rasar det på börsen?

Bolag som Anders nämner i sin analys:

Månadsspara direkt i aktier och fraktioner

Med vår spartjänst Andelsorder kan du börshandla på belopp som du själv bestämmer (minst 100 kr/bolag). Du kan både göra engångsinvesteringar och sätta upp ett månadssparande. På det viset kan du börja investera i dyra och eftertraktade bolag och enkelt automatisera ditt sparande.

Läs mer om att månadsspara

Du hittar fler analyser här >

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Investmentbolag