Kategori Okategoriserade

Hur går det för banksektorn och investmentbolagen?

Ränteläget påverkar många delar av samhället just nu. Hur går det för banksektorn och investmentbolagen?

Prenumerera på analyser

Investmentbolag

Ränteläget påverkar många delar av samhället just nu. Hur går det för banksektorn och investmentbolagen? Vi har pratat med aktieanalytikern Kristin Dahlberg på Pareto Securities.

Beskriv börsläget just nu utifrån ett ränte- och konjunktursperspektiv?

”Vi befinner oss i en ovanlig situation med många kontraster. Å ena sidan är arbetsmarknaden och aktiviteten bland företag och hushåll för närvarande förhållandevis god även om vi sett en viss förskjutning från tillväxtrelaterade transaktioner och kapitalmarknadsfinansiering till riskskydd och banklån.

Å andra sidan stiger inflationen, centralbanker höjer räntor efter en lång av tid av expansiv penningpolitik och konjunkturen avtar.”

Hur mår de svenska investmentbolagen i dagens läge?

”För investmentbolagen har de stigande räntorna påverkat avkastningskraven för investeringar i noterade och onoterade företag. Riskaptiten har minskat och finansieringskostnaderna har stigit betydligt. Detta kommer att påverka investmentbolag och förvärvande företag där många väljer att utveckla befintliga innehav och se över skuldsättning snarare än att planera stora förvärv. Samtidigt ger ofta tider av fallande värderingar goda möjligheter att göra investeringar som ger hög avkastning.”

Läs mer: Varför rasar det på börsen?

Vilka investmentbolag är särskilt intressanta just nu?

”De större investmentbolagen som Investor och Industrivärden har diversifierade portföljer och exponering mot långsiktiga tillväxttrender inom industri och medicinsk teknik. Latour har en mycket fin portfölj och handlas för närvarade till en substanspremie som är lägre än den historiska. VEF är ett mindre bolag som investerar i finansiella tjänsteföretag i utvecklingsländer med goda affärsmodeller och kapacitet att växa inom bland annat säkerställd utlåning.”

Banksektorn verkar vara en av få sektorer som mår bra i dagens oroliga läge. Kan du beskriva hur det ser ut för storbankerna just nu?

”Situationen för storbankerna är god. Det är tydligt att högre räntor påverkar bankernas räntenetto betydligt på grund av ökande inlåningsmarginaler. Samtidigt sjunker bolånemarginaler och bolånetillväxten medan företagen lånar mer i synnerhet för att finansiera kortsiktiga likviditetsbehov.

Företagens och hushållens likviditetsreserver är höga efter många år av expansiv penningpolitik. De svenska bankerna har ökat andelen av inlåning som andel av total finansiering. Detta är bra eftersom inlåning är den finansieringskälla som kostar minst för bankerna. Nu går vi in i en period med stigande räntor och ökande inflation och recessionsoro där konkurrensen om inlåning skulle kunna stiga vilket kan komma att påverka räntenettot.

Ökande räntor och vikande konjunktur är orosmoln på horisonten framöver, eftersom de kan resultera i högre kreditförlustreserveringar och lägre lönsamhet.”

Hur ska man tänka med investeringar i banksektorn just nu?

”Den stora positiva påverkan från de högre räntorna kan leda till att resultera i vinstestimatuppgraderingar vilket ofta påverkar aktiekurser positivt. Samtliga banker gynnas av detta. Handelsbanken har historiskt haft högst kreditkvalitet över konjunkturcykeln av de svenska bankerna. SEB och Nordea kan dra fördel av stigande räntor och diversifierade lån och intäkter med exponering mot företag i olika industrier och hushåll.”

Månadsspara direkt i aktier och fraktioner

Med vår spartjänst Andelsorder kan du börshandla på belopp som du själv bestämmer (minst 100 kr/bolag). Du kan både göra engångsinvesteringar och sätta upp ett månadssparande. På det viset kan du börja investera i dyra och eftertraktade bolag och enkelt automatisera ditt sparande.

Läs mer om att månadsspara

Du hittar fler analyser här >

Lär dig mer om investmentbolag

Kristin Dahlberg

Kristin Dahlberg, aktieanalytiker inom bank och investmentbolag på Pareto Securities.

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier och fraktioner?

När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Vilken ordertyp ska jag välja?

Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).

Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.

Läs mer om de två ordertyperna här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

VerkstadssektornVerkstadssektorn