Kategori Okategoriserade

Aktieanalys: Vad händer i techsektorn?

Hur står sig megatechbolagen i dagens volatila marknad? Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities, ger sin syn på läget för techsektorn just nu.

Filmen spelades in den 8 mars 2022.
Prenumerera på våra analyser >

Marknaden är orolig just nu. Hur ser läget ut för techbolagen i det volatila börsklimatet? Stefan Wård, analyschef på Pareto Securities, ger sin syn.

Se videointervjun för hela analysen eller läs ett utdrag nedan.

Vad händer i techsektorn?

”Det är skakigt som i de flesta sektorer, som förutom energi och en del råvaror har det kämpigt på börsen av olika anledningar. Mycket relaterar till invasionen av Ukraina och hur den kommer att påverkas av sanktioner mot Ryssland. Det skapar en högre risk i marknaden generellt. Ser man till techsektorn specifikt är det en av de sektorer som är mindre påverkad rent konkret av den här utvecklingen, men det har inte hindrat techaktierna från att gå svagt på börsen. Vi ser att Nasdaq är det stora index som gått svagast i USA i år. Där, till skillnad från tidigare, har vi börjat se stora fall i megatechaktierna, vilket tynger marknaden. Sedan tycker jag att man får hålla isär begreppen inom tech. Tittar vi på Nasdaq som helhet har mer än hälften av bolagen tappat mer än hälften av värdet, så väldigt mycket luft har gått ur. Det är de stora techbolagen som har hållit uppe marknaden förhållandevis väl under de senaste 6-9 månaderna. Nu ser vi att även de börjar prisa, men i de stora techaktierna finns väldigt bra värderingsstöd, och de har urstarka balansräkningar och bra kassaflöden. Vi får se under de kommande månaderna hur vinstrevideringarna blir generellt i marknaden, efter den här geopolitiska chocken som vi befinner oss i. Det är helt klart att estimaten för många sektorer behöver komma ner, och där kan jag tänka mig att man kommer att behöva justera estimaten för tech relativt mindre, men det återstår att se.”

Läs mer: ”Experterna: Så kan du tänka när börsen faller”

Är det läge att investera i techbolag?

”I det långa perspektivet är det många delar av tech som är fortsatt bland det mest attraktiva man kan vara investerad i, anser jag. Det finns en stark underliggande tillväxt, där trender som till exempel cloudifieringen absolut inte kommer att stanna av. Det är ett paradigmskifte inom tech där många bolag är välpositionerade. Det gäller att vara noga med vad man väljer: de ledande techbolagen har starka positioner, väldigt bra balansräkningar, god lönsamhet, låg operationell risk, så på lång sikt skulle jag definitivt fortsätta att äga tech. Det kommer att vara en större del av marknaden, tror jag, om fem år än det är i dagsläget.”

Månadsspara i techbolag

Ibland är det enklare att börja spara i något färdigpaketerat och få riskspridning från första köpet. Då kan våra sparboxar vara något för dig. Med våra sparboxar kan du enkelt månadsspara i intressanta techbolag tack vare så kallad fraktionshandel. Till exempel kan du månadsspara i flera amerikanska techjättar, såsom Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon och Nvidia med sparboxen The Magic Box.

Kom igång

Läs mer om sparboxen The Magic Box 

Du hittar fler sparboxar här >

Missa inte framtida analyser

Lär dig mer om hur börsen fungerar, se hur proffsen tänker när det gäller investeringar, och få färska analyser av bolag och sektorer direkt i mejlkorgen.

Prenumerera på analyser

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.

Verkstadssektorn