Kategori Sparande

Vill du se jämställda bolag – money talks!

Idag kom Stiftelsen Allbrights uppdaterade lista över de svenska börsbolagens jämställdhet. Och frågar ni mig så har inte ett helvete hänt sedan sist.

Det är fortfarande 6 procent börsbolag som har en kvinnlig VD och 21 procent av bolagen har kvinnor i ledningsgruppen. Det är inte ok, för det handlar om pengar. Och om företagsklimat. Och om inställning. Men vi som aktieägare kan påverka – rösta med fötterna!

Långt tillbaka i tiden var jämställdhet en fråga som debatterades endast av de mest övertygade feministerna (i vissa kretsar då kallade rödstrumpor). Rättviseaspekten i att kvinnor stängdes ute från maktens finrum bemöttes starkt och metodiskt med kapitalstarka argument. Den tiden är över då dagens forskning tydligt visar att bolags vinster och framgångar faktiskt kan kopplas till just jämställda styrelser och ledningar. Det har inget i sig att göra med att kvinnor och personer med utländsk bakgrund är bättre än normen, än mannen. Nej, det har att göra med att diversifierade grupper tar bättre beslut medan likriktade team missar för många viktiga aspekter. Ganska logiskt ändå. Flera studier kring vad som gick fel under Finanskrisen som bröt ut 2008 visar att detta var bland annat en bidragande faktor även då.

På Allbrights lista som publicerades idag så ser vi att andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper ökar med ynka en procentenhet från i fjol och är nu uppe på 21 procent. Mätningen av vd-posterna visar att där händer ingenting. Vi har idag sex procent kvinnor som VD för börsbolag. Den positivt lagda kan hävda att vi ju aldrig haft så många kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper som nu, hela 453 stycken. Men vi som gillar teknisk analys vet att trenden är det viktiga, och trenden på det här området är svag. Fortsätter vi i den här taken är ledningsgrupperna jämställda år 2039. Då är i alla fall jag nära pensionsålder.

Många gillar att twittra, blogga, diskutera, debattera och på andra sätt påverka sina hjärtefrågor. Själv är jag övertygad om att bara en sak påverkar – pengar. Bolagens styrelser är anställda för att se till att bolaget ökar i värde, att aktiekursen går stadigt uppåt. Då blir aktieägarna nöjda. Då dessa personer vid styret bevisligen missat alla rapporter från framstående forskare på Harvard med flera finns det inte annat att göra än att rösta med fötterna. Om vi aktieägare driver på våra hjärtefrågor genom att sälja våra aktier, gå på bolagsstämmorna och göra våra röster hörda och genom att inte ta anställning på bolag som inte agerar då kan vi få till stånd en förändring.

”Men jag äger ju knappt några aktier…”, tänker kanske du? Jodå, om du räknar in alla dina pensionspengar som också är placerade på börsen så är det en del. Diskuterar du detta med din försäkringsförmedlare, med banken eller med staten som förvaltar våra pensioner? Gör det. Om vi inte påverkar det vi tycker är vikigt med vårt viktigaste påtryckningsmedel så kommer vi att fortsätta att missa målet.

Jag har inte alltid varit en beivrare av den här frågan. Särskilt inte innan jag insåg att företagens resultat faktiskt kan kopplas till jämställdhet (och hållbarhet). Tidigare har jag alltid trott att jämställdhet löser sig så snart fler smarta kvinnor slår sig fram. Nu, 35 år genom livet har jag insett att det inte på något sätt räcker. För det är så här: vi har inte samma förutsättningar. Kvinnor blir behandlade annorlunda. Det är fan i mig tufft att vara kvinna i en mansdominerad värld. Det innebär inte att alla män är dåliga, otrevliga eller okunniga. Inte alls. Jag har till exempel en fantastisk ordförande. Men det räcker inte att Carl Johan och väldigt många andra män är enastående exempel. (Och ja, jag är beredd på skitstormen som kommer att träffa mig efter detta blogginlägg, för det är vad som händer när man som kvinna debatterar dessa frågor på exempelvis Twitter. Bring it!)

Jag är otroligt stolt över att vi på Aktieinvest lanserade den allra första jämställda sparprodukten på den svenska marknaden i mars i år. Tack vare vårt samarbete med Sandra Bourbon, som även kallas Framtidsfeministen, så erbjuder vi en sparbox som är färdigpackad med bolag som har jämställda ledningar och styrelser, baserad bland annat på just Allbrights lista. Att ta fram produkter på detta sätt är ett sätt att påverka, ett sätt som är konstruktivt i min värld.

Hur man än vrider och vänder på det så är det aktieägarna som har den yttersta beslutsmakten i våra företag. Möjligheterna med ett aktivt ägande är många. Frågan är om du nyttjar denna möjlighet? Äger du aktier bara genom vanligt fondsparande så har du per automatik tackat nej till din möjlighet att påverka och förändra. Du lämnar alltså walk over till slaget om makten och låter stora, ofta gamla och mossiga institutioner att driva framtidsfrågorna i ditt ställe.

Sluta spara i storbankernas fonder och börja investera direkt i aktier. Och är du kund, medarbetare eller aktieägare i något av de bolag som befinner sig på Allbrights röda lista tycker jag att du ska fundera på vilket sätt du på bästa sätt kan föra fram din syn på detta. Du kan påverka. Och kom ihåg – money talks! Alltid.

Therese

Här kan du läsa hela rapporten från Stiftelsen Allbright >
Här kan du läsa mer om Framtidsfeministens sparbox >

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.