Sparrookie
Du ligger i startgroparna med ditt sparande. Kanske har du länge tänkt att du ska ta tag i sparandet. Eller så har du precis kommit igång. Oavsett hur det ligger till vill vi nu hjälpa dig komma igång på riktigt.
Här är några tips på hur du kan komma igång med ditt sparande.
Våra färdiga sparboxar
Vi har flera färdiga sparboxar med aktier eller fonder som du kan starta ditt sparande med. För dig som är en nybörjare kan sparboxarna vara ett bra sätt att lära sig om sparande i aktier och fonder. Här är några av våra mest populära sparboxar.
Investmentbolag i box
Ta rygg på Wallenbergarna och aktieoraklet Warren Buffett. Med denna sparbox får du en mix av svenska och utländska investmentbolag för en schysst riskspridning.
Läs mer om Investmentbolag i box
Hållbarhetsboxen
Allt fler tänker på hur man kan minska dåliga vanor och agera smartare för att minska belastningen på vår miljö. Nu också när det gäller sitt sparande.
Läs mer om Hållbarhetsboxen
Utdelningsfavoriter by Hernhag
Med denna sparbox kan du enkelt spara i svenska utdelningsbolag som väljs ut av sparprofilen och författaren Marcus Hernhag.
Fonder – få en större bredd i ditt sparande
Med fonder når du andra marknader än om du bara sparar i aktier. Du kan t.ex. välja bland indexfonder, globalfonder, aktiefonder och räntefonder.
Starta ditt fondsparande på ett ISK
Det enklaste sättet att komma igång är att öppna ett investeringssparkonto, ISK, och sedan kika bland vårt fondutbud. Du kan också kombinera ditt sparande med aktier och andra värdepapper i framtiden, om du vill.
Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.
Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.
När du månadssparar i aktier och fraktioner hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto.
Du hittar information om våra priser här.
Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:
Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.
Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.
Hos Aktieinvest kan du välja att köpa och sälja aktier på två sätt, antingen med Andelsorder (där du handlar delar av aktier mot Aktieinvests aktielager) eller Börsorder (att handla direkt mot börsen).
Det finns lägen då du tjänar på att välja det ena eller andra sättet.