Spara i färdiga aktieportföljer som sköter sig själva

Vi har tre färdiga aktieportföljer: BasAvkastning och Småbolag, alla sammansatta av tidningen Aktiespararen, som du kan spara i.

Aktieportfölj Bas

Basportföljen placerar i större bolag enligt Aktiespararnas gyllene regler.

Starta sparande »

Basportföljen

Aktieportfölj Avkastning

Aktieportfölj Avkastning innehåller bolag som förväntas ge höga utdelningar.

Starta sparande »

AVKASTNINGSPORTFÖLJEN

Aktieportfölj Småbolag

Innehåller bolag på Stockholmsbörsens listor för små och medelstora bolag.

Starta sparande »

SMÅBOLAGSPORTFÖLJEN

Så här fungerar portföljerna

Fördelen med en att spara i en färdig aktieportfölj är att du får hjälp att välja ut vilka aktier du ska spara i.

De tre portföljerna har olika inriktningar (se ovan) och finns med i varje nummer av tidningen Aktiespararen. En analytiker, anlitad av tidningen Aktiespararen, analyserar och väljer vilka aktier som ska ingå. Vid varje nytt nummer, kan en eller flera aktier bytas ut.

Vi ser till att din portfölj alltid innehåller samma aktier som tidningens portfölj.

Vi meddelar dig varje aktiebyte

Varje gång någon aktie byts ut skickar vi ett meddelande till dig via e-post. Det är för att du ska ha möjlighet att höra av dig till oss om du inte vill fortsätta spara i portföljen. Därför är det viktigt att vi har din mejladress.

Ingen förvaltningsavgift

Vi tar inte ut någon procentuell förvaltningsavgift för att din portfölj följer den modellportfölj du valt. Du får betala en avgift (sälj- och köpcourtage) när vi säljer eller köper någon aktie i din portfölj för att köpa en annan. Det gör vi för att din portfölj ska innehålla samma aktier som tidningen Aktiespararens portfölj.

Portföljspar Pris
Depåavgift (ISK) 0
Månadssparande köp 10 kr/köp oavsett sparbelopp
Engångsköp/-försäljning 15 kr + 1,3 % av köp- eller försäljningsbeloppet
Engångsköp/-försäljning, där ordersumman överstiger 100 000 kr i en enskild aktie 0,5 % för det belopp, per aktie, som överstiger 100 000 kr
Omplacering i portföljen 0,65 % på sälj och 0,65 % på köp
Omplacering i portföljen, där ordersumman överstiger 100 000 kr i en enskild aktie 0,25 % på sälj och 0,25 % på köp för det belopp, per aktie, som överstiger 100 000 kr
För värdepapper i annan valuta än SEK som säljs eller köps tillkommer en växlingsavgift på 1 %

Frågor och svar

De tre modellportföljerna i Portföljspar (Bas, Avkastning och Småbolag) är sammansatta av tidningen Aktiespararen och alla förändringar finns omskrivna i tidningen samt att de publiceras hos oss. Portföljspar är ett hjälpmedel för dig som varken har tid eller har stort intresse av att följa med i det som händer i marknaden. Det är ett sparande i aktier som sköter sig självt.

En Portföljspardepå öppnar du genom att klicka på ”Bli kund”. Välj därefter depåtyp Portföljspar samt den portfölj du vill spara i. Följ de olika stegen och godkänn därefter depåavtalet med BankID. Har du inte möjlighet att använda BankID så går det bra att fylla i blanketter för detta och posta till oss.

Det går både att månadsspara och lägga enstaka order direkt i en portfölj. Du väljer det som passar dig bäst.

Vill du spara i fler än en av de tre portföljerna så behöver du öppna en ny depå då det endast går att ha en portfölj i varje Portföljspardepå.

Ja, sparar du i någon av våra 3 färdiga portföljer ( Bas, Avkastning, Småbolag) så kan du byta till ett sparande i Portföljspar. Dock kan inte en ”vanlig” depå ändras till en Portföljspardepå. Portföljspar är en speciell depå med automatiska omplaceringar och det är därför inte möjligt att ändra en befintlig depå till en Portföljspardepå.

Du kan däremot starta ett nytt sparande i en ny depå, en Portföljspardepå. Detta gör du enklast på vår hemsida genom att klicka på rubriken ”Bli kund” och därefter följer du stegen samt godkänner avtalet med BankID.

Du kan sedan ringa in till oss för att flytta aktierna från din befintliga depå till din nya portföljspardepå. Observera att endast de aktier som fortfarande är aktuella i portföljen som kan flyttas till den nya depån.

Välkommen att kontakta kundservice på telefonnummer 08-5065 1700 för att få ytterligare information.

Den aktie som utgår säljs först och den nya aktien köps in i portföljen till den ursprungliga procentuella vikt som varje enskild aktie hade vid portföljens startdatum. Du kan läsa mer om hur portföljsparsindex fungerar här >.

I och med att du tackade nej till omplaceringen har din Portföljspardepå blivit en vanlig depå. När tidningen gör förändringar i den portfölj du sparar i så kommer den ändringen inte bli av på din depå. De aktier du redan har köpt kommer finnas kvar på din depå och du får själv bestämma när du ska omplacera portföljen.

Ja, du kan när som helst göra en insättning på depån oavsett om du har ett månadssparande eller inte. Notera att om du gör en egen insättning till depån kommer inte portföljen köpas med automatik. När det insatta beloppet finns på depån kan du logga in och göra ett köp i portföljen. Du klickar då på ”Handla” och väljer sedan ”Köp Portföljspar”.  Det går även bra att ringa kundservice på telefonnummer 08-5065 1700 så hjälper vi dig att genomföra köpet i portföljen.

Det här kan du göra hos oss

Vill du komma igång med ett enkelt sparande? Hos oss kan du handla med aktier och fonder, precis som hos din bank, fast ändå inte.

Sparar du genom vår unika tjänst Andelsorder får du ett automatiserat sparande. Vi bevakar nyemissioner och återinvesterar dina utdelningar gratis. Du kan få dina aktier rösträttsregistrerade till bolagsstämmor med automatik. Och du kan månadsspara direkt i aktier som du valt ut.

  • Få utdelningar återinvesterade gratis

  • Spara tillsammans i en aktiesparklubb

  • Spara till barn eller barnbarn

  • Månadsspara direkt i både aktier och fonder