AktieinvestAktieinvest
Portföljspar

Färdiga aktieportföljer som sköter sig själva

Med portföljspar blir ditt sparande i aktier ännu enklare. Vi har tre färdiga aktieportföljer – Bas, Småbolag och Avkastning, alla sammansatta av tidningen Aktiespararen.

Att spara i en aktieportfölj med vår tjänst Portföljspar är bra om du vill ha lite hjälp att välja ut vilka aktier du ska spara i. Kanske använder du en av portföljerna som en långsiktig grund i ditt sparande och kompletterar med andra aktier och fonder i en annan depå.

De tre portföljerna, Bas, Småbolag och Avkastning, alla med lite olika inriktning, finns med i varje nummer av tidningen Aktiespararen. Alla innehåller tio aktier. En analytiker, anlitad av tidningen Aktiespararen, analyserar och väljer vilka aktier som ska ingå. Vid varje nytt nummer, kan en eller flera aktier bytas ut. Vi ser till att din portfölj alltid innehåller samma aktier som tidningens portfölj.

Vi meddelar dig varje aktiebyte

Varje gång någon aktie byts ut skickar vi ett meddelande till dig via e-post. Det är för att du ska ha möjlighet att höra av dig till oss om du inte vill fortsätta spara i portföljen. Därför är det viktigt att vi har din mailadress.

Månadssparande och engångsköp

Du kan månadsspara i de tre portföljerna. Då blir köpen gjorda med automatik varje månad tolv gånger om året. Du kan själv ändra sparbeloppet via internetdepån om du kommer på att du vill spara mer varje månad. Det går också bra att göra engångsköp i portföljen. Minsta belopp att investera i varje portfölj är 500 kronor.

Ingen förvaltningsavgift 

Vi tar inte ut någon procentuell förvaltningsavgift för att din portfölj följer den modellportfölj du valt. Du får betala en avgift (sälj- och köpcourtage) när vi säljer eller köper någon aktie i din portfölj för att köpa en annan. Det gör vi för att din portfölj ska innehålla samma tio aktier som tidningen Aktiespararens portfölj.

Spara i Portföljspar på ett investeringssparkonto

Eftersom aktierna i portföljerna kan komma att bytas ut mot andra aktier kan det vara bra att ha sitt portföljsparande på ett konto eller en depå där man inte behöver deklarera för alla enskilda försäljningar. Investeringssparkontot (ISK) är ett sånt konto. Där slipper du deklarera för enskilda byten då kontot schablonbeskattas. Men det går också bra att ha sparandet till en vanlig aktie- och fonddepå.

De tre portföljerna i portföljspar

Aktieportfölj Bas

Basportföljen placerar i större bolag enligt Aktiespararnas gyllene regler.

Läs mer >
Starta sparande

Aktieportfölj Avkastning

Aktieportfölj Avkastning innehåller bolag som förväntas ge höga utdelningar.

Läs mer >
Starta sparande

Aktieportfölj Småbolag

Innehåller bolag på Stockholmsbörsens listor för små och medelstora bolag.

Läs mer >
Starta sparande

Priser portföljspar

Depåavgift0 kr
Köpavgift vid månadssparandeFast avgift 10 kr, oavsett sparbelopp
Enstaka köp, order upp till 100 000 kr15 kr + 1,3 %
Enstaka köp, order från 100 000 kr och uppåt15 kr + 0,5 %
Omplacering i portföljen, order upp till 100 000 kr (t.ex. när en aktie utgår)0,65 % på sälj och 0,65 % på köp
Omplacering i portföljen, order som överstiger 100 000 kr (t.ex. när en aktie utgår)0,25 % på sälj och 0,25 % på köp för beloppet som överstiger 100 000 kr
För värdepapper i annan valuta än SEK som säljs eller köps tillkommer en växlingsavgift på 1,5 %.

Frågor & svar

Varför ska jag välja Portföljspar?
+

Portföljspar är bra för dig som vill spara i aktier men känner dig osäker på vad du ska investera i.

De tre modellportföljerna i Portföljspar är sammansatta av tidningen Aktiespararen och alla förändringar finns omskrivna i tidningen och publiceras hos oss. Portföljspar är ett hjälpmedel för dig som varken har tid eller har stort intresse av att följa med i det som händer i marknaden. Det är ett sparande i aktier som sköter sig själv.

Jag sparar i en portfölj idag (utan automatiska omplaceringar), kan jag byta till ett sparande i Portföljspar?
+

Nej, en depå kan inte direkt ändras till en Portföljspardepå. Eftersom Portföljspar innebär ett sparande med automatiska omplaceringar så går det inte att bara ändra depån.

Du kan däremot starta ett nytt sparande i en ny depå, en Portföljspardepå. Och du kan välja om den Portföljspardepån ska vara en vanlig depå eller ett Investeringssparkonto. Till den nya depån kan du flytta in de tio aktier som vid tillfället ingår i den valda portföljen.

Välkommen att kontakta kundservice för att få ytterligare information om hur vi kan hjälpa dig att flytta ditt sparande till en Portföljspardepå. Ring pss på telefon. 08-5065 1700.

Hur genomförs en omplacering när tidningen Aktiespararen byter ut en aktie i en av portföljerna?
+

Den aktie som utgår säljs först och den nya aktien köps in i portföljen till den ursprungliga procentuella vikt som varje enskild aktie hade vid portföljens startdatum. Läs mer om hur portföljspars index fungerar här: www.aktieinvest.se/portfoljspar.

Om jag månadssparar på en Portföljspardepå, kan jag göra en egen insättning och köp?
+

Ja, du kan när som helst göra en insättning på depån oavsett om du har ett månadssparande på depån eller ej. Du lägger enklast en order under rubrik Handla, via inloggning på din depå (gamla internettjänsten eftersom portföljspar ännu inte finns på Aktieinvest Beta).
Här kan du se olika insättningsalternativ >