Kategori Okategoriserade

Epiroc – en avknoppning från Atlas Copco

Atlas Copcos aktiekurs går ner rejält idag och det är av en särskild anledning. Förklaringen är att bolaget har knoppat av Epiroc.

Camilla, på vårt Backoffice, förklarar vad det är som händer med aktierna i och med avknoppningen.

Camilla, när börsen öppnade i morse så sjönk Atlas Copco rätt mycket på börsen. Vad är det som händer?
– Atlas Copco har gjort en avknoppning av Epiroc. Epiroc är en produktivitetspartner för gruv-, infrastruktur- och råvaruindustrin. Bolaget utvecklar och producerar borriggar, bergbrytnings- och anläggningsutrustning.

Igår, den 12 juni, var sista dagen som Atlas Copco-aktien handlas med rätt till avknoppningen Epiroc. Idag, den 13 juni, handlas Atlas Copco utan rätt till Epiroc och då är det vanligt att värdet sjunker i enlighet med avknoppningens storlek.

Vilka kommer att få Epiroc-aktier och måste jag som aktieägare göra något?
– De som köpte Atlas Copco-aktier till och med den 12 juni kommer att få en Epiroc-aktie för varje Atlas Copco-aktie de tidigare hade (1:1). A-aktieinnehavare får en ny Epiroc A per varje aktie, och samma sak för de som ägt B-aktien. Du som aktieägare behöver inte själv göra något utan vi sköter allt åt dig. 

När får jag mina Epiroc på min depå?
– Alla som äger Atlas Copco, den 14 juni, på den så kallade avstämningsdagen, kommer att få Epriroc-aktier. Vi får aktierna den 18 juni, och då bokas de in på våra kunders depåer. Först då ser du dem på din egen depå/ISK.

När kommer man att kunna handla Epiroc?
– Den 18 juni, är det tänkt att aktien ska noteras och då kan du både köpa fler eller sälja dem du fått. 

Behöver jag betala skatt för utdelningen av de nya aktierna?
– Nej, utdelningen av aktier i Epiroc till dem som var aktieägare i Atlas Copco sker enligt Lex Asea. Det är en skatterättslig reglering innebär att du inte behöver betala någon skatt nu. Det gör du först när du säljer aktierna och om du då gör en vinst som ska beskattas. En del av anskaffningsvärdet från Atlas Copco-aktierna kommer att flyttas till Epiroc-aktierna.

När Skatteverket har beslutat hur stor del det är kommer vi att justera det på din depå. Dessförinnan kommer anskaffningsvärdet för de aktier du fått att vara 0 kr. Men det är inget att bli orolig över.

Ska jag behålla mina nya Epiroc-aktier?
– Det får du bestämma själv. Ett tips är att fråga dig själv om båda bolagen passar ditt sparande. Känner du så så behåll – annars kan du sälja så snart aktien är noterad på börsen.

Jag månadssparar i Atlas Copco – vad händer med mitt månadssparande nu?
-Ditt månadssparande fortsätter precis som vanligt tills dess att du ändrar det. Vill du börja månadsspara i Epiroc så får du lägga till den aktien i ditt sparande. 

Atlas Copco ingår i sparboxen Riskspridaren, vad händer med sparboxen och den som månadssparar i Riskspridaren nu?
– Du som köpt Atlas Copco-aktier via sparboxen Riskspridaren kommer också få Epiroc-aktier på din depå. Det är fritt fram för dig att sälja någon eller båda aktierna om du vill. Dina kommande månadssparanden kommer dock alltid att följa aktuell sparboxsammansättning där Atlas Copco ingår. Vi utgår alltid från sparboxarnas kriterier när aktier läggs till eller tas bort. Skulle det bli någon förändring i Riskspridaren så sker den fr.o.m. mars nästa år då vi reviderar sparboxarna nästa gång.  

Har du frågor om avknoppningen av Eprioc eller om sparande i stort? Fråga oss på Facebook, Twitter eller via [email protected] eller ring oss på 08-5065 1700.

Camilla Sjöström
Aktieinvest Backoffice

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.