Börja med aktier och fonder – Aktier för nybörjare

Vi vill att det ska vara enkelt för alla att börja spara i aktier och fonder. Därför jobbar vi varje dag för att göra aktiesparande enklare för våra kunder. Vi vet att alla kan lära sig att investera smart och vill såklart hjälpa till.

Är du redo att komma igång? Läs mer om hur du kan köpa aktier genom andelssorder, vilket innebär att du köper delar av en aktie.

Kom igång

Sparguide >

Med vår sparguide får du hjälp att komma igång med ditt sparande.

Börja månadsspara >

Vill du komma igång med ett månadssparande? Så här börjar du.

Lär dig mer >

Vill du lära dig mer om aktier och fonder? Här hittar du allt du behöver.

Bli kund

För att kunna börja spara i aktier och fonder behöver du först öppna ett konto hos oss.

Öppna konto

Läs mer om våra olika depåtyper >

Vanliga frågor och svar om att spara i aktier och fonder

Det kostar ingenting att öppna ett ISK eller en depå hos oss. Vill du månadsspara i aktier/sparboxar/aktieportföljer via autogiro kostar det 20 kr per sparande oavsett köpbelopp (10 kr om du är medlem i Aktiespararna/Unga Aktiesparare). Vill du handla aktier direkt på börsen kan du välja mellan två olika prisplaner beroende på hur mycket du kommer att handla för. Här kan du läsa om hur du kan tänka när du väljer prisplan >

Man behöver inte välja. Man kan spara sina pengar i både och. Aktiefonder består av en samling aktier. Sparar du i fonder betalar du en förvaltningsavgift på hela ditt sparbelopp. Investerar du direkt i aktier betalar du en kostnad när du köper och säljer (courtage). Du äger aktier direkt i bolaget och har rätt till eventuella utdelningar.

Många säger att en bra tumregel är att spara ungefär 10 procent av sin lön efter skatt. Men varje krona spelar roll och det gäller att hitta en sparform som kan hjälpa dig att få pengarna att växa.

Räkneexempel:

Om du sparar 2 000 kr varje månad i 15 år på ett sparkonto med 0% ränta har du efter 15 år 360 000 kr.

Om du istället sparar 2 000 kr i aktier varje månad i 15 år kan du med 12% avkastning spara ihop till 1 009 152 kr (utan köpcourtage). Alltså 649 152 kr mer!

När det gäller investeringar så hänger risk och potentiell avkastning alltid ihop. Högre risk ger chans till högre avkastning och vice versa. Det innebär att man måste investera pengarna i mer riskabla alternativ än bankkontot om man vill att de ska växa mer än räntat på bankkontot som idag ofta är 0 procent. Ett sätt att minska risken, trots att man investerar i aktier och aktiefonder är att alltid investera i flera olika. Ha aldrig alla dina sparpengar investerade i en och samma aktie utan välj ca 10 bolag. Lägger du till ett investmentbolag (vars affärsidé är att investera i andra bolag) eller en aktiefond får du automatiskt en bredare riskspridning.

Börsen går både upp och ner, det har den alltid gjort. Vinst eller förlust gör man först när man säljer de aktier man har. Den som investerar långsiktigt tjänar ofta på att ha is i magen under en kortsiktig nedgång. Vissa kan till och med se det som ett tillfälle att öka på sina innehav och köpa på sig ännu mer aktier till ett lägre pris. Hur du väljer att agera är helt upp till dig.

Med hjälp av vår sparguide kan du ta reda på vilket sparande som passar dig. Du får svara på tre enkla frågor – sedan får du svar. Testa Sparguiden >

Här på vår sajt kan du lära dig allt du behöver veta och lite till om investeringar i aktier och fonder.

Lär dig mer >