Kategori Sparande

Lägg aktier under granen

Än en gång är slutspurten inför julafton i full gång. Konsumtionssamhället snurrar till och med fortare än vanligt. Barnen får kläder de snart växer ur eller kanske ännu ett spel, en docka eller mer Lego. Inte helt oväntat så tycker jag att man istället ska ge barnen aktier.

Om man tycker att det är tråkigt att inte ha något att slå in så fixar man ju ett tjusigt presentkort eller printar ut en miljonärskalkylator där kidsen själva kan se hur rika de nu kan bli (självklart hittar du båda varianterna på vår sajt här : ).

Själv brukar jag alltid ge barnen en liten aktiekurs så att vi kan gå igenom hur det hela funkar, hur kurssättningen går till och vikten av riskspridning. Sen får barnen välja första aktieportföljen själva. På så sätt kommer det vara lättare för dem att relatera när bolagsnyheter, rapporter, osv ramlar in.

Kommande julklappar brukar vara att de får välja X antal nya aktier. Ofta väljer de då också påfyllning av någon de redan har. Klokt, eller hur? Själv sitter jag stolt som en höna och lyssnar på deras resonemang.

För enkelhetens skull sparar jag i mitt eget namn till kidsen. Då slipper deras föräldrar logga in, handla, osv. Men de har såklart varsin depå som jag döper till deras namn. På så sätt blir det enkelt att flytta över innehaven till dem själva när det är dags och superlätt att skicka skärmdumpar över hur det går för deras aktier via sms.

Kan nöjd konstatera att alla ”mina aktiekids” Daniel, Hilda, Emilia och Sofia så här långt uppvisar riktiga proffsinvesterartendenser och depåerna  även i år bjudit på fina uppgångar. Kanske är det just därför som de också gillar att få aktier i paketen istället för ännu en pryl.

Vem ska du ge aktier i julklapp i år?

Hoppas att klappen blir uppskattad och att ni alla får en riktigt härlig julafton.

Från mig till er alla: En riktigt God Jul!

/Therese

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.