Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Sparande

Lägg aktier under granen

Än en gång är slutspurten inför julafton i full gång. Konsumtionssamhället snurrar till och med fortare än vanligt. Barnen får kläder de snart växer ur eller kanske ännu ett spel, en docka eller mer Lego. Inte helt oväntat så tycker jag att man istället ska ge barnen aktier.

Om man tycker att det är tråkigt att inte ha något att slå in så fixar man ju ett tjusigt presentkort eller printar ut en miljonärskalkylator där kidsen själva kan se hur rika de nu kan bli (självklart hittar du båda varianterna på vår sajt här : ).

Själv brukar jag alltid ge barnen en liten aktiekurs så att vi kan gå igenom hur det hela funkar, hur kurssättningen går till och vikten av riskspridning. Sen får barnen välja första aktieportföljen själva. På så sätt kommer det vara lättare för dem att relatera när bolagsnyheter, rapporter, osv ramlar in.

Kommande julklappar brukar vara att de får välja X antal nya aktier. Ofta väljer de då också påfyllning av någon de redan har. Klokt, eller hur? Själv sitter jag stolt som en höna och lyssnar på deras resonemang.

För enkelhetens skull sparar jag i mitt eget namn till kidsen. Då slipper deras föräldrar logga in, handla, osv. Men de har såklart varsin depå som jag döper till deras namn. På så sätt blir det enkelt att flytta över innehaven till dem själva när det är dags och superlätt att skicka skärmdumpar över hur det går för deras aktier via sms.

Kan nöjd konstatera att alla ”mina aktiekids” Daniel, Hilda, Emilia och Sofia så här långt uppvisar riktiga proffsinvesterartendenser och depåerna  även i år bjudit på fina uppgångar. Kanske är det just därför som de också gillar att få aktier i paketen istället för ännu en pryl.

Vem ska du ge aktier i julklapp i år?

Hoppas att klappen blir uppskattad och att ni alla får en riktigt härlig julafton.

Från mig till er alla: En riktigt God Jul!

/Therese

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.