Kategori Sparande

Läget just nu för utdelningsåret 2023

Utdelningssäsongen går mot sitt slut och utdelningsexperten Marcus Hernhag passar på att kommentera läget för utdelningsåret 2023.

Publicerad: 2023-05-16

utdelningsaktier

Vi utdelningsinvesterare har nu granskat bokslutens utdelningsbesked och även rapporterna för första kvartalet. Min känsla är att det är rimligt att börsen inte längre stiger, utan har tagit paus i uppgången. Trots att nästan alla utdelningstrender fortsatte är det ren lågkonjunktur i flera sektorer, främst för sällanköpsvaror för konsumenter.

Då kan inte industrisektorn och bankerna ensamma driva upp börsen. Särskilt inte som krisen för vissa nischbanker i USA skapar finansiell oro. De stigande räntorna sätter fortsatt allt mer press på fastighetssektorn, men de stora smällarna där är mer eller mindre självförvållande.

Att SBB nu skjuter upp sin aktieutdelning är en märkeshändelse. När jag i vinter precis som året innan kommer att gå igenom det gångna årets bra och dåliga utdelningsaktier är detta en kandidat för besvikelserna. Förutom vid pandemins 2020 ändrar börsbolagen i princip aldrig sina egna beslut. Den här gången ett som redan röstats igenom av bolagsstämma, så nu krävs en extrastämma för att kunna skjuta upp utbetalningarna.

Att ha hög belåning är bra i goda tider. Det höjer vinsten och snabbar på expansionen. När räntorna stiger slår hävstången mot bolagen och det blir desto värre.

Att majoriteten av kapitalet i våra aktieportföljer ska vara i bolag som har starka finanser och kan köpa i kristider är uppenbart. SBB har hittills i ränteuppgången stått på säljsidan och både sålt fastigheter och knoppat av bolag.

Jag är därför glad att aktien inte är med i sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag. Osäkerheten har länge varit för stor i fastighetsbolaget.

Oavsett sektor ska vi leta efter bolagen som kan köpa russinen i kakorna i pressade bolag.

/ Marcus Hernhag

Spara i utdelningsbolag

Vill du börja spara i utdelningsaktier? Du kan snabbt och enkelt starta ett månadssparande i utdelningsbolag med sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag. Då slipper du själv välja aktier att spara i. Dessutom genomförs köpen helt automatiskt och du kan få dina utdelningar återinvesterade utan courtage.

Börja månadsspara i sparboxen

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.