Kategori Okategoriserade

Bäst och sämst inom utdelningsaktier 2022

2022 ser trots börsuppgången under hösten ut att bli ett svagt börsår.

utdelningsaktier
Utdelningsaktier och även andra värdeaktier har i regel stått emot ganska bra, även om det finns en och annan sjunkbomb. Tillväxtaktier och bolag noterade på de minsta börslistorna har i större utsträckning kraschat.

Bra utdelningsaktier 2022

Swedish Match blev kursmässigt den bästa klassiska utdelningsaktien 2022. Detta tack vare uppköpsbudet från Philip Morris och nu väntar avnotering för den svenska snustillverkaren. Budet i våras gynnade sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag.

De bästa aktierna inom utdelning är de som inte bara ger någon form av direktavkastning utan även över tid kan höja utdelningen per aktie. Tror aktiemarknaden på bolagets utveckling och framtid kommer kursen då att stiga över tid. Om kursen aldrig stiger blir direktavkastningen hela din avkastning och det är inte nödvändigtvis det du vill ha.

Istället gillar jag Axfood, som möter stabil efterfrågan även i lågkonjunkturer. Utdelningstrenden pekar långsiktigt uppåt och har endast något enstaka hack i kurvan. Detaljhandelsbolaget har behållit eller höjt utdelningen i 13 år i följd. Från årsskiftet är aktien upp med i skrivande stund 8,8 procent, vilket är klart bättre än börsindex.

Det innebär att Axfood är ett självklart val i sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag. Intrum är fortfarande med där, även om de stora nedskrivningarna av tillgångar under hösten oroar. Den höga direktavkastningen är inte mycket till tröst om kursen rasar. Intrum får jag hålla extra koll på framöver.

I bästa fall bottnar aktien på de här nivåerna och då lämpar sig månadssparande och automatisk återinvestering av utdelningen. När kursuppgången till slut kommer har vi då hunnit köpa många aktier på låga nivåer. Med det sagt får vi inte vara rädda för att ändra oss och byta bolag om så krävs.

Jag och Aktieinvest hör av oss när det eventuellt blir byten i sparboxen framöver. Målet är att ha tio bra utdelningsaktier som tillsammans innebär en relativt låg risk.

Läs mer: Se den senaste revideringen av sparboxen

Sämsta utdelningsaktierna 2022

När inte bara aktiekurserna faller utan även en lång utdelningstrend bryts är det illa. Under 2022 bröts Sveriges längsta följd av utdelningshöjningar när fastighetsbolaget Castellum oväntat efter ett par starka delårsrapporter meddelande ”pausad utdelning”. Efter 24 är blir det med andra ord ingen höjning och ingen svensk aktie är därmed nära att bli en utdelningsaristokrat, vilket innebär 25 år i följd med höjd utdelning per aktie.

Det är i lågkonjunkturer och kriser som agnarna sållas från vetet. Det är då vi lär oss vilka som står pall och Castellum var länge bolaget som verkligen kunde stå pall. Det kan trots att det inte blir någon utdelning under 2023 ändå vara ett relativt bra bolag. Aktien är en så kallad värdeaktie utifrån värderingen på nuvarande prestation.

Vi får se om bolaget återfår sin forna form då framtiden känns osäkrare än vanligt. Det är i vart fall inget som platsar i min sparbox Utdelningsfavoriter by Hernhag längre. Där ska utdelningstrenderna vara stabilare än så här. I alla fall i segmentet med utdelningsmästare.

Hög direktavkastning är ingen tröst när kurserna bara faller. Clas Ohlson och H&M delar ut relativt högt och direktavkastningarna är i nuläget 8,7 procent respektive 5,3 procent. Ändå har aktierna fått stryk av börsindex, troligen för att sällanköpsvaror möter fortsatt hård konkurrens och på grund av att inflationen ger stigande butikshyror. Det gäller att välja rätt bransch.

Hur blir det med utdelning 2023?

Slutet av 2022 ser ut att kunna bli fortsatt starkt på börsen även om vi som alltid kan få oväntade nedgångar. Som utdelningsinvesterare gäller det att inte ta alla trender för givet utan granska bokslutens besked om alla kommande utdelningar. Det är i regel då som respektive börsbolags styrelse kommer med förslag på utdelning till årsstämman.

Försiktiga placerare avvaktar boksluten, som kommer i januari och februari 2023. Detta för att vara säkra på att utdelningstrenden ska hålla, trots stigande räntor och fallande ekonomisk aktivitet globalt och i Sverige.

2023 borde innehålla en långsiktig vändning för börsindex, om vi inte redan sett den nu under hösten. Börsen ligger ofta 6-12 månader före den ekonomiska utvecklingen och nästa högkonjunktur som gissningsvis drar igång under 2024-2025 vill kanske aktiemarknaden börja snegla mot senast 2023 års slut.

/Marcus Hernhag, sparprofil och författare

Spara i utdelningsaktier

Vill du börja spara i utdelningsaktier? Du kan snabbt och enkelt starta ett månadssparande i utdelningsbolag med sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag. Då slipper du själv välja aktier att spara i. Dessutom genomförs köpen helt automatiskt och du kan välja att få dina utdelningar återinvesterade utan courtage.

Börja månadsspara i sparboxen

Marcus Hernhag berättar om sparboxen.

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

*” anger obligatoriska fält

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Sparboxen lanserades den 15 mars 2022. Aktieinvest samarbetar med Marcus Hernhag vid sammansättningen av denna sparbox. Det innebär att han erhåller en ersättning baserad på antalet månadsspar som sparboxen genererar. Sparboxarna ska inte ses som ett investeringsråd utan som ett hjälpverktyg i sparbesluten. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.