Kvinnor: vi behöver äga mer aktier
På fredag är det Internationella Kvinnodagen! Det firar vi tillsammans med Aktieinvest genom att Aktieinvest erbjuder fritt courtage om du väljer att köpa jämställda aktier från AllBrights gröna lista eller investera i Framtidsfeministens jämställda sparbox.
Men hur ser egentligen aktieägandet ut i Sverige kopplat till kvinnor och män? Det ska vi titta närmare på i detta blogginlägg.
740 000 kvinnor äger aktier
Av Sveriges totalt 1,8 miljoner privata aktieägare var 2018 1,1 miljoner män och 740 000 kvinnor. Fyra av tio aktieägare var kvinnor (se bilden nedan, till vänster). Fördelningen mellan kvinnor och män som äger aktier har varit i det närmaste oförändrad över tid – det ska vi ändra på tillsammans! (Källa: Euroclear)
Tittar man på värdet av de aktier män och kvinnor äger ser vi att män äger aktier för mer pengar (högre marknadsvärde). Kvinnor äger en tredjedel av marknadsvärdet (bilden till höger). (Källa: Euroclear)
Fler män än kvinnor äger aktier. Källa: Aktieägandet i Sverige, Euroclear.
Varför äga aktier
Ägande är makt. Genom att äga aktier har du rätt att rösta på bolagsstämmor. Du kan vara med att påverka bolagen. Då kan vi tillsammans få bolagen att fokusera på det vi tycker är viktigt för framtiden, t.ex. hållbarhet och jämställdhet.
Förutom att ägande är makt kan investeringar på börsen också leda till en bra avkastning. Börsen svänger upp och ner men historiskt över tid har den gått upp och avkastat i snitt kring 10 procent per år.
Börsen har historiskt gått upp. Det svänger mer än ett bankkonto men högre risk ger chans på högre avkastning. Om du 1945 investerade 1 krona på börsen hade du 2007 haft 3101 kr. Skulle du istället haft pengarna på banken blev det 2007 46,4 kr.
Genom att investera pengarna i bra bolag börjar mina pengar att arbeta för mig. De bolagen jag investerar i fortsätter att arbeta när jag är ledig/sover vilket egentligen är helt otroligt! Vi arbetar så hårt för vår lön – det är dags att vår lön börjar arbeta för oss!
Börja äga så här
- Öppna ett investeringssparkonto (ISK) på bank/nätmäklare som har låga avgifter när du köper och säljer aktier (så kallat courtage). Med ISK äger du aktier själv, betalar låg skatt och du behöver inte hålla koll för att kunna deklarera eftersom allt är förtryckt.
- Välj ett bolag du vill köpa en aktie i. En aktie kostar lite olika beroende på vilket bolag det är, men många ligger kring 200–300 kr. Första gången du köper en aktie behöver det inte ta fler timmar av analys. Ett tips är att titta nära dig själv: kanske är du nöjd kund någonstans och vill köpa aktier i det bolagen, eller kanske hos din arbetsgivare. Om du inte vet var du ska börja kan du titta på denna lista med Stockholmsbörsens mest handlade bolag.
- För över pengar och köp en aktie. Stöter du på patrull är det bara att ringa kundtjänst – det är alltid jättetrevliga och inga frågor är för dumma.
- Luta dig tillbaka, var stolt att du nu är ägare och håll dig uppdaterad kring bolaget i tidningar/sociala medier.
- Lär dig mer. Detta kommer troligen komma naturligt då det blir roligare att lära sig genom göra i stället för att läsa 100 böcker. Om du vill lära dig mer rekommenderar jag Aktiespararna och Unga Aktiesparare som har mycket gratis inspiration i sociala medier samt prisvärda medlemskap och kurser. På Aktieinvest Kom igång-sida kan du få inspiration som hjälper dig att välja aktier och du kan även fördjupa dig i aktier och sparande genom att ladda ner och läsa deras Whitepapers.
Vad väntar du på?
/Framtidsfeministen Twitter, Instagram och Facebook
Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Mina egna aktieinnehav redovisas Framtidsfeministens sparbox. Vill du veta mer om mig hittar du det här.
Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.