Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Sparande

Självklart!

Det bästa jag vet med att driva företag är att man själv får välja vilka personer och företagssamarbetspartners som man verkligen gillar och kan omge sig med dessa genom att anställa dem eller börja samarbeta. Att anställa nya medarbetare är både roligt och intressant och att alliera sig med andra företag, konstellationer och organisationer vidgar vyerna på den annars lätt inskränkta direktörsnäthinnan.

Förutom att vi i veckan fått välkomna en ny medarbetare och har fler på gång in (Varmt och hjärtligt välkomna Erik, Fadia, Robin och Malin!) så har vi också kommit igång med ett nytt samarbete med podden Självklart. Förutom att det är ett av mina vanligaste uttryck så är podden riktigt jäkla bra. Den drivs av superkvinnorna Christina Stinelli och Mia Törnblom. Mia kanske är mest känd och har i många år föreläst om ämnen som självkänsla, ledarskap, mm. Christina är en av mina förebilder när det kommer till att våga var enkel och säga det självklara. Hennes filmer och syn på hur man ska agera som kollega och på arbetsplatser för att hitta arbetsglädjen brukar jag visa upp för kollegorna på Aktieinvest och inspireras av själv (särskilt i november och mars när vädret inte riktigt bidrar…).

Christina, Mia och vi på Aktieinvest brinner alla för att öka kvinnors självförtroende och sluta förminska bilden av manligt och kvinnligt med en massa förutfattade, och felaktiga meningar. Just det pratas det också mycket om i dagens poddavsnitt av Självklart.

Jag brukar själv prata en hel del om finansiellt självförtroende. Historiskt sätt har man ofta pratat om att kvinnor har sämre finansiellt självförtroende än män. Något som jag tror (bara min egen magkänsla) inte längre stämmer, jag tror nämligen att väldigt många män också känner att de kan för lite om ekonomi och sparande. Eventuellt är det bara mer ok och vanligt för kvinnor att erkänna det högt än för män.

Finansiellt självförtroende handlar om att lära sig lagom mycket för att själv ta hand om sina pengar och investeringar. Jag är ju en ivrig förespråkare för att lära sig saker allteftersom och inte alltid innan man påbörjar uppgiften eller nya jobbet. När det gäller aktiesparande är det till och med att föredra. De duktigaste investerarna jag känner säger själva att de lär sig nya saker varje dag. Också en bra inställning i denna digitala värld med nya affärsmodeller och företag. Just därför vill vi såklart hjälpa även podden Självklarts lyssnare igång med ett aktiesparande som kan få dem att komma igång och under sparresan öka sitt finansiella självförtroende.

Aktier är inte bara till för snajdiga snubbar i snabba bilar, som jag brukar säga. Aktiesparande är för alla som har en dröm att förverkliga där pengar kan bidra till att nå målet. Förutom alla våra enkla sparprodukter såsom Sparboxarna och Portföljspar så kommer det nu under hösten även att lanseras ännu fler sätt att lära sig mer på hos oss. Stay tuned…

Men det självklara söndagstipset är självklart att lyssna på Självklart. Den finns där poddar finns.

/Therese

PS. Snabblänk till podden:
På Acast.
På iTunes.

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.