Kategori Okategoriserade

Låt portföljen arbeta för dig i sommar – se över ditt sparande innan du lägger dig i hängmattan!

När jag är ute och föreläser träffar jag många som har dåligt samvete för att de aldrig kommer igång med sitt sparande eller att de ser över sitt sparande för sällan.

Maxa börshösten

Jag vet, sparande är inte allas stora intresse. Men om man tar de där minuterna så kommer man få både avkastning i portföljen och en skön känsla inombords.

Här har du fem tips på hur du kan tänka när du går igenom din portfölj inför sommaren.

Låt portföljen arbeta för dig

Det absolut viktigaste är att man har ett sparande. Om man har ett sparande så har man sått det där fröet som kommer ge avkastning över tid. Sätt igång sparandet innan du tar ledigt och låt på så sätt portföljen få arbeta för dig. Över tid kommer man få ränta, utdelning och vinstutveckling på sina tillgångar. Nedan exempel visar att nästan alla har möjlighet att sätta igång ett sparande som över några år kommer ge god avkastning.

Har man möjlighet att månadsspara 500 kr och erhåller en avkastning på 10 % per år uppgår sparandet till 102 000 kr efter 10 år och 380 000 kr efter 20 år.

ÅR MARKNADSVÄRDE SPARBELOPP AVKASTNING
5 år 39 000 kr 30 000 kr 9 000 kr
10 år 102 000 kr 60 000 kr 42 000 kr
15 år 207 000 kr 90 000 kr 117 000 kr
20 år 380 000 kr 120 000 kr 260 000 kr

Har du rätt risknivå?

Att man kan sova gott utan att oroa sig om marknaden går ned är ett bra tecken på en god balans i sin portfölj. Det kan därför vara bra att inte ligga helt fullinvesterad. Kanske har man begränsad åtkomst till uppkoppling och följer därav inte nyheter och marknadens utveckling på samma sätt. Det är egentligen alltid viktigt att ha en bra balans i sin porfölj. Att ha torrt krut (likvider) på kontot för att invänta en nedgång är en bra strategi. Detta i kombination med att ha 10-15 aktier och fonder i portföljen minskar risken väsenligt och gör att du sover gott om natten.

Se över dina aktie- och fondinnehav

Gå igenom din portfölj innan du lägger dig och lyssnar på fågelkvittret. Lever dina aktieinnehav fortfarande upp till dina förväntningar? Det kan gälla allt från hur bolaget agerar i hållbarhetsfrågor, till hur intäkterna utvecklas. Tror du fortfarande på bolaget? Ibland hamnar det surdegar i portföljen som man kan passa på att göra sig av med. Finns det ett bättre investeringsalternativ ska man alltid välja det. Försök att tänka rationellt och fastna inte för en aktie bara för att du gillat den tidigare. Har aktien blivit för dyr? Då kanske det kan vara läge att sälja för att investera i den vid ett senare tillfälle.

Om man sparar i fonder kan det vara relevant att se över om det är samma förvaltare i fonden. Det är väsentligt att se hur fonden har utvecklats mot sitt jämförelseindex. Det kan även vara viktigt att se över fondernas avgifter så att man säkerställer sin avkastning.

Sätt upp ett månadssparande

Ett månadssparade har många fördelar, inte minst att pengarna dras automatiskt från ditt konto. Det fina är att i samma sekund som man sparar i aktier eller fonder så sprider man risken över tid. Går kurserna ner så köper man fler aktier och går kurserna upp så ökar värdet på portföljen. Så där rullar det på, hela sommaren. Året om. Låt det bara fortsätta.

Njut av en skön sommar

Till sist så ska man passa på att njuta av ledigheten. Sparanden skapar trygghet och möjligheter. Glöm inte att njuta och kanske använda en del av kapitalet för att uppfylla någon av dina drömmar. Men kom ihåg att för varje år du låter ditt sparande rulla på, så kommer drömmarna kunna bli större.

Tiden är som sagt spararens bästa vän! Inte minst tiden i hängmattan.

Ha en skön sommar!

/Mikael

Börja månadsspara

Vill du veta mer? Läs mer om att månadsspara >

Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.