Kategori Sparande

Påsktraditionen – check!

Dymmelonsdag, skärtorsdag, återuppståndelse och allt annat som jag varje år hinner glömma betydelsen för. Jag tar till den vanliga långhelgstraditionen istället.

Igår försökte jag och min kusin Marcus och hans fru Veronica slå våra kloka huvuden ihop för att komma ihåg hur påsken egentligen hänger ihop nu igen. Jag lärde mig några nya grejer, nämligen att dymmelonsdagen kallas så för att man bytte ut eller dämpade dymmeln (den i kyrkklockorna) för att man inte skulle väsnas och att påskkärringarna faktiskt hör till traditionen och symboliserar de onda andar som släpptes lös när Judas förrådde Jesus. Tack Google för denna nya kunskap!

Nu har jag dock lämnat äggen, påskluncherna och korvgrillningen i de jämtländska skogarna och åter begett mig till huvudstaden där den säkraste helgtraditionen nu tar vid – översynen av sparandet.

Möttes dessutom på hallmattan av Spiltans årsredovisning och en inbjudan till Sveriges trevligaste årsstämma. Har lovat PH att jag ska försöka komma i år efter flera år av frånvaro. Kanske ses vi där den 20 maj?

Åter till sparöversynen. Jag får ofta frågan hur mycket buffert man behöver. Det är ju väldigt individuellt. Men helt klart tycker jag att man kan fråga sig: Hur ofta kan en diskmaskin, tvättmaskin eller bil gå sönder? Jag tror att väldigt många svenskar har tagit till sig mantrat om buffert på kontot alltför ordagrant. Det är absolut bra att ha likvida medel på ett bankkonto om något oförutsett inträffar. Men att ha stora belopp på bankkontot just nu är ju snarare ett sätt att slösa på (om man frågar mig) då de inte växer utan ränta. Det är ju inte heller svårt att sälja av aktier eller fonder om man skulle behöva kapital. Därför utmanar även jag mitt buffertkonto idag och sätter över tvåtredjedelar till Aktieinvest-depån istället.

Steg två är att fundera på vilka aktier jag ska månadsspara i from nu. Jag väljer ut 4-6 bolag som jag varje månad månadssparar i. Nu månadssparar jag även i några av våra nya sparboxar så riskspridningen behöver jag inte oroa mig för utan istället fundera på vilka bolag jag vill öka i just nu. Det kan bli så att tidigare trotjänare som H&M, SCA och MTG får ge vika för andra mer innovativa innehav i portföljen såsom Storytel, Sportamore, IAR Systems och Tobii under påskrensningen. Men det får dagens analys utvisa…

Det är inte svårt att börja spara och goda råd är inte dyra, de är fyra : ) – det viktigaste när det kommer till sparande är:

  1. Spara! Och spara ett högre belopp än du tror att du kan.
  2. Investera dina pengar i något som kan ge avkastning = aktier eller fonder
  3. Gör det regelbundet – helst varje månad
  4. Återinvestera den utdelning du får

Jag försöker leva som jag lär. Därför sitter jag nu här vid mitt köksbord redo att genomföra storhelgsöversynen av min portfölj. Passar samtidigt på att skicka skärmdumpar till alla syskonbarnen på deras portföljer också. Kanske har de fått pengar i påskpresent som de vill investera också? Hoppas går ju alltid…

Jag hoppas också att ni alla haft en skön påsk (och dymmelonsdag) och är redo för våren. Jag känner på mig att den kommer att dra igång snart och då är mitt sparande helt under kontroll och jag kan träna i solskenet eller dricka kaffe på uteserveringarna istället för att oroa mig för mitt sparande – det ju sköter sig själv med automatiskt månadssparande i sparboxar och aktier och utdelningarna återinvesteras ju gratis utan min ansträngning, det ser ju mina kollegor på Aktieinvest backoffice och frontoffice till.

Dagens Tips från Tess är alltså: se över sparandet idag så ses vi ute i solen i vår!

Therese

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.