Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Sparande

Lehman Brothers – 10 år sedan paniken

För 10 år sedan idag var jag relativt nybliven VD för Unga Aktiesparare, ungdomsförbundet som utbildar och uppmanar unga att investera i aktier. Efter flera år av börsuppgångar kom bomben från vad som kändes som från ingenstans: Lehman Brothers i konkurs.

Jag minns att jag åt lunch med Mats Qviberg ett par dagar innan som utbrast i ett chockat ”vad fan händer” när vi var på väg från restaurangen. Jag förtstod inte helt allvaret i hans uttalande förens jag satt vid min dator på Rådmansgatan och såg rubrikerna på nätet. Det var den 15 september år 2008, en dag jag aldrig glömmer. Dagen då Lehman Brothers, USAs fjärde största investmentbank med 158 år på nacken och 25 000 anställda rasade som ett korthus. Bilderna på medarbetare som lämnade banken med flyttkartonger i famnen och tårarna sprutande finns fortfarande fastetsade på näthinnan. Där och då började vad som blev min första börskrasch. På kvällen ringde P3 och ville att jag skulle komma till Morgonpasset och förklara vad som hände. Alla andra finansprofiler hade avböjt. Jag var den enda som var galen nog att åka dit. Kanske hade jag minst att förlora på att delta.

Jag hade börjat blogga bara veckor innan och följde därför hädelseförloppen nära för att kunna återge allt till Unga Aktiesparares medlemmar. Jag minns när Carnegieaktien stod i 13 kronor och jag jämförde den med att köpa glassen Lakritspuck och när alla isländska banker gick under och köptes upp. Det fanns till och med en välspridd annons på Blocket om att Island var till salu. Fannie Mae och Freddy Mac fortsatte förloppen då de förstatligades och här hemma i Stockholm tog staten via Bo Lundgren och Riksgälden över Carnegie. Det var turbulenta veckor med röda aktiekurser som blinkade och börskurvor som pekade rakt ned.

Nu har 10 år gått och frågan är om vi lärt oss något? Finansbranschen försöker fortfarande hitta nya sätt att tjäna pengar och paketerar produkter på både längden och bredden. Regelverk såsom Mifid och Mifid II har kommit för att förhindra att Finanskrisen skulle kunna ske igen, så även kapitaltäckningskrav på alla finansiella institut. Vi har dock sedan krisen kravlat oss upp tack vare att vi pumpat in pengar i systemet och styr hejvilt med räntevapnen för att kontrollera marknaderna. Många hävdar att just detta förfarande bara bygger nya bubblor som väntar på att brisera.

Många nya aktiesparare har entrat marknaden under de senaste åren, sparare som aldrig varit med om nedgångar på börsen. I forumen skiner oerfarenheten igenom. Krascher och konkurser finns inte med på kartan, alla aktier går upp. Alla IPOs når himlen. Vi som varit med ett tag känner oss nervösa för den här gruppen som också kommer att få uppleva sin första krasch, kris, börsnedgång (kärt barn har många namn). När den kommer är frågan och är också frågan som media ständigt stöter och blöter. Så här många år av börsuppgångar är vi inte vana vid.

Kan det verkligen fortsätta uppåt? Och svaret är ja. Eller nej. Ingen vet och det är ju just det som är charmen med aktier och börsen. Risken i att investera är det som också borgar för avkastningen. Det gäller bara att veta vilken lek man gett sig in i, att sprida riskerna och hålla koll på ekonomin. Som jag skrev i min ledare i Stock Magazine samma år som Lehmankraschen: ”Börsen går upp, den går ner, den går hit, den går dit – det är en makanös manick”.

/Therese

PS. Missa inte heller alla fantastiska böcker och filmer som gjorts om Finanskrisen. Too Big To Fail av Andrew Ross Sorkin (både bok och film), The Big Short,  Den stora bankhärvan av Carolina Neurath och Det är jag som äger Carnegie av Karolina Palutko Macéus är några av mina favoriter.

PPS. Vill du lyssna på radiointervjun med mig (min första) dagen efter Lehmankraschen så finns den här.

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.