Kategori Sparande

Hurra för sparboxarna – må de leva!

Tårtan är framdukad, ballongerna uppblåsta och paketen inslagna – i veckan firar vi på Aktieinvest att våra sparboxar fyller 1 år! Och vilket år det varit. De har presenterats för tusentals nyfikna och fått flera tusen personer att för första gången investera i aktier eller att bli ännu mer aktiva i sitt sparande.

Idén bakom sparboxarna fick vi när märkte att så många tyckte att det var svårt att komma igång med ett aktiesparande just på grund av valet av vilka aktier man ska köpa. Det kan kännas som en djungel att kasta sig in i börslistorna och att börja helt från början. Vi ville därför sänka tröskeln för att komma igång. Att döpa några boxar till ”Kom igång”-sparboxar var därför givet. Vi bestämde också att dessa skulle följa klassiska aktiespararregler, exempelvis en god riskspridning, följa investmentbolag och billiga indexfonder.

När vi spånade vidare kom vi också fram till att det kan vara lika svårt att få upp ögonen för nya och spännande bolag när man investerat en längre tid. Därför skapade vi också så kallade ”Aktienörd”-sparboxar som i sin tur byggde på mer avancerade investeringsstrategier såsom att följa nyckeltalet PEG, utdelningsmästare och ”The Magic Formula”.

Vi ville också öppna upp möjligheten för sparboxar som har ett mer tydligt fokus. Därför skapade vi Sveriges första jämställda sparprodukt tillsammans med Framtidsfeministen Sandra Bourbon.

Jag och vår vice VD Mikael Näslund fick massor av input från våra kollegor när boxarna skulle spånas fram. Vårt arbete med just dessa boxar är nog bland det roligaste jag gjort under min tid på Aktieinvest. Det är alltid roligt att kunna produktutveckla mot ett så tydligt och viktigt kundbehov. De allra sista boxstrategierna sattes en sen kväll på kontoret för nu ett år och en vecka sedan. Jag och Micke är båda väldigt stolta över dessa boxar och kan stå för dem alla. Jag brukar till exempel alltid berätta historien kring hur Allroundboxen kom till. Det var min storasyster Åsa som ville få tips om hur hon och barnen skulle spara. Vi kom fram till att med tre bra och billiga indexfonder skulle deras behov täckas. Vips var Allroundboxen född! Det jag med gott samvete hjälper min syster med kan jag såklart också låta andra kunder få ta del av. Det är så vi på Aktieinvest tänker. Vi vill bara erbjuda fina och bra produkter som vi själva vill ha och som vi kan rekommendera till vår allra käraste där hemma.

Sparboxarna har faktiskt gått hem i stugorna från första stund, både hos nybörjarna och hos de avancerade spararna. Det enda kritiken vi fått är att man saknat en box med hållbarhetsfokus. Därför var jag extra glad för en månad sedan då vi kunde presentera den senaste nyheten i familjen Sparboxar: Hållbarhetsboxen. Den är Sveriges första hållbara aktieprodukt som vi tagit fram baserat på hållbarhetsdata från det amerikanska bolaget Arabesque.

Och självklart lever jag som jag lär och månadssparar i tre av våra boxar. Vilka sparar du i?

/Therese

PS. Sparboxarnas pappa, herr Näslund filar just nu på ett blogginlägg där du kan se hur varje sparbox utvecklats under det här året. Glädjande nog har de slagit index och haft en fin framfart. Missa inte det – lästips!

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Innan du börjar handla i fraktioner behöver du besvara ett antal kunskapsfrågor. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.