Nu har vår hemsida fått ett nytt utseende! Vi hoppas att du tycker om det. Läs mer här.
 Kategori Sparande

Hurra för sparboxarna – må de leva!

Tårtan är framdukad, ballongerna uppblåsta och paketen inslagna – i veckan firar vi på Aktieinvest att våra sparboxar fyller 1 år! Och vilket år det varit. De har presenterats för tusentals nyfikna och fått flera tusen personer att för första gången investera i aktier eller att bli ännu mer aktiva i sitt sparande.

Idén bakom sparboxarna fick vi när märkte att så många tyckte att det var svårt att komma igång med ett aktiesparande just på grund av valet av vilka aktier man ska köpa. Det kan kännas som en djungel att kasta sig in i börslistorna och att börja helt från början. Vi ville därför sänka tröskeln för att komma igång. Att döpa några boxar till ”Kom igång”-sparboxar var därför givet. Vi bestämde också att dessa skulle följa klassiska aktiespararregler, exempelvis en god riskspridning, följa investmentbolag och billiga indexfonder.

När vi spånade vidare kom vi också fram till att det kan vara lika svårt att få upp ögonen för nya och spännande bolag när man investerat en längre tid. Därför skapade vi också så kallade ”Aktienörd”-sparboxar som i sin tur byggde på mer avancerade investeringsstrategier såsom att följa nyckeltalet PEG, utdelningsmästare och ”The Magic Formula”.

Vi ville också öppna upp möjligheten för sparboxar som har ett mer tydligt fokus. Därför skapade vi Sveriges första jämställda sparprodukt tillsammans med Framtidsfeministen Sandra Bourbon.

Jag och vår vice VD Mikael Näslund fick massor av input från våra kollegor när boxarna skulle spånas fram. Vårt arbete med just dessa boxar är nog bland det roligaste jag gjort under min tid på Aktieinvest. Det är alltid roligt att kunna produktutveckla mot ett så tydligt och viktigt kundbehov. De allra sista boxstrategierna sattes en sen kväll på kontoret för nu ett år och en vecka sedan. Jag och Micke är båda väldigt stolta över dessa boxar och kan stå för dem alla. Jag brukar till exempel alltid berätta historien kring hur Allroundboxen kom till. Det var min storasyster Åsa som ville få tips om hur hon och barnen skulle spara. Vi kom fram till att med tre bra och billiga indexfonder skulle deras behov täckas. Vips var Allroundboxen född! Det jag med gott samvete hjälper min syster med kan jag såklart också låta andra kunder få ta del av. Det är så vi på Aktieinvest tänker. Vi vill bara erbjuda fina och bra produkter som vi själva vill ha och som vi kan rekommendera till vår allra käraste där hemma.

Sparboxarna har faktiskt gått hem i stugorna från första stund, både hos nybörjarna och hos de avancerade spararna. Det enda kritiken vi fått är att man saknat en box med hållbarhetsfokus. Därför var jag extra glad för en månad sedan då vi kunde presentera den senaste nyheten i familjen Sparboxar: Hållbarhetsboxen. Den är Sveriges första hållbara aktieprodukt som vi tagit fram baserat på hållbarhetsdata från det amerikanska bolaget Arabesque.

Och självklart lever jag som jag lär och månadssparar i tre av våra boxar. Vilka sparar du i?

/Therese

PS. Sparboxarnas pappa, herr Näslund filar just nu på ett blogginlägg där du kan se hur varje sparbox utvecklats under det här året. Glädjande nog har de slagit index och haft en fin framfart. Missa inte det – lästips!

Vanliga frågor och svar

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du behöver inte välja. Det går att spara i både aktier och fonder. Generellt kan man säga att det är lite mer risk att spara i aktier, men det beror på hur du handlar aktier och vilka fonder du jämför med. Med en fond får du automatisk riskspridning då den innehåller flera olika investeringar. Däremot kan det vara viktigt att komma ihåg att olika fonder har olika grad av risk. När du sparar i aktier måste du istället själv hålla koll på marknaden. Samtidigt får du ägarandelar i ett bolag och en större chans till avkastning. För att dra nytta av fördelarna med respektive sparform brukar många spara både i aktier och fonder. De kan helt enkelt ses som komplement till varandra.

Vad är fördelarna med att månadsspara i aktier?

När du månadssparar i aktier hos oss genomförs köpen automatiskt varje månad, 12 gånger om året. Då slipper du tänka på aktiekurser och kan istället ägna tid åt annat. Dessutom får pengarna en större chans att växa än om de ligger på ett vanligt sparkonto med nära 0 % i ränta.

Du kan läsa mer om månadssparande här >

Var hittar jag information om era priser?

Du hittar information om våra priser här.

Var hittar jag mer information om den courtagefria aktiehandeln?
Vilken kontotyp ska jag välja?

Det finns flera olika kontotyper att välja mellan när du ska spara i aktier och fonder. Vilken kontotyp som passar dig bäst beror på vad och hur du har tänkt handla. Här beskriver några av de vanligaste kontotyperna och vilka för- och nackdelar de har:

Investeringssparkonto (ISK): Denna kontotyp passar dig som enkelt vill spara i aktier och fonder. När du sparar på ett ISK betalar du ingen vinstskatt och behöver därför inte deklarera för vinster eller förluster. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt innehav.

Traditionell aktie- och fonddepå: På en traditionell depå kan du ha aktier, fonder och onoterade värdepapper. Du rapporterar själv dina köp och försäljningar till Skatteverket. När du säljer värdepapper med vinst får du betala reavinstskatt. Den kan du kvitta mot förluster i din deklaration.

Portföljspar: Vi har flera färdiga aktieportföljer som du kan spara i. För att automatiskt månadsspara i någon av dessa portföljer behöver du öppna denna särskilda kontotyp som kallas Portföljspar. Denna kontotyp finns tillgänglig som ett investeringssparkonto (ISK), vilket innebär att du slipper tänka på skatt och deklaration. Om du vill spara i någon av våra sparboxar ska du istället välja ett vanligt ISK eller en traditionell aktie och fonddepå.

Du kan läsa mer om olika depåtyper här >

Håll dig uppdaterad

Få sparinspiration direkt på mejlen - börja prenumerera på Aktieinvests nyhetsbrev.

Godkännande*

*Vid anmälan till utskick samtycker jag till att Aktieinvest får behandla mina personuppgifter för marknadsföringsutskick till den e-postadress som jag anmält. Du kan när som helst avregistrera dig för utskicken via en länk i de e-postmeddelanden vi skickar ut. Mer information om vår behandling av personuppgifter finns i vår dataskyddspolicy

Informationen på denna sida ska inte ses som investeringsråd. Placeringar i värdepapper medför alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Det är viktigt att fortlöpande bevaka sitt innehav och vid behov ta initiativ till åtgärder för att minska risken för förlust.